Той може да бъде остър и хроничен.

Лечение. Общо за засилване на организма. Ако е последица от скрофулозата, да се лекува самата болест; в противен случай да се лекува по начина, изложен за хронична хрема.

Външно. Ако секретите са вонещи, тогава 20-30 дни всяка сутрин да се смърка отвара от церови кори: две шепи вътрешни кори от цер (дъб) и се варят в 2 л вода, докато остане 1 л. Отварата се използва топла.

Вътрешно. Болният да пие: а) отвара от бял равнец, градински чай и жълт кантарион - от всички се взема по една суп. л. и се вари 5 минути в 1/2 л вода, пие се по една кафена чашка сутрин, обед и вечер 10 минути преди ядене; б) отварка от хвойнови плодове и живовляк - взема се по 1 с. л. червена хвойна (плодове) и живовляк и сместа се вари 10 минути в 300 г вода, пие се по една кафена чашка сутрин, обед и вечер 10 минути преди ядене.

Носът е орган на обонянието, разделен с хрущялна преграда на две кухини. Във всяка се намират по 3 носни костни черупки (миди, издатини). Носните кухини стоплят и овлажняват въздуха, който дишаме, и ни предпазват да не вдишваме прах и бактерии.

Чрез канали с носа са свързани и съседните кухини (околоносните синуси) - челюстни, челни и на решетъчната кост. В носа се отварят и слъзните канали. Там, където носната кухина преминава в глътката, се отварят евстахиевите тръби, които свързват носните кухини с лявото или дясното средно ухо. От това става ясно, че болестите на носа могат да преминат в съседните на носа кухини, средното ухо и очите.