Признаци. Гръдният кош е хлътнал навътре, притиска белите дробове и с това пречи да се развиват правилно, като ги прави предразположени за много гръдни болести.

Лечението се състои в усвояване на нов режим на живеене, който да почива главно върху принципите на природосъобразния живот. Този режим се обобщава в следната всекидневна програма.

Сутрин - след ставане от сън кратка гимнастика за 3-5 мин за развиване на гръдния кош. Следва сух четков масаж на цялото тяло (3-5 мин), а след него фрикция с хладка вода, ако не на цялото тяло, то поне на гръдния кош отпред, корема и половите органи. Накрая след обличането следват 10-15 дълбоки дишания. На тях да се обърне най-голямо внимание.

Преди обяд. Същата кратка гимнастика за 3-5 мин. След нея 10-15 дълбоки дишания, както сутринта.

Вечер. Преди вечеря също, както преди обяд.

Вътрешно. Гръден чай - вземат се по равни части (20-30 г) подбел, волски език, борови връхчета, мащерка, дива чубрица, драка (плод), сладка папрат, акация (цвят), бяла ружа (цвят), лопен, бъзов цвят, шипки, мента пиперита, имел, слез (цвят), липов цвят, пирински чай, меча пита, анасон, резене, риган и комунига и се прави обща смес: 1 с. л. от общата смес се поставя в 500 г вода и се оставя да ври 10 мин - пие се сутрин, обед и вечер топъл или хладък, подсладен с мед. Или отварка от росопас - 4 с. л. от билката в 1 л вода врят 10 мин; пие се хладка сутрин, обед и вечер преди ядене по 1 винена чашка.

Диета. Природосъобразна, млечно-растителна храна с повече плодове и зеленчуци, особено суров кромид лук и чесън. След ядене да се взема и по 1 ч. л. бъзов мармалад. Люто, алкохол и тютюн - не!

Важно условие да се предпазят дихателните органи от болест е да се диша винаги чист въздух. Затова е хубаво да се прекарва повече време сред природата, помещенията да се проветряват, в топло време да се спи на отворен прозорец. Полезно е да се правят упражнения, особено дихателна гимнастика, и то на чист въздух. Вдишването трябва да става през носа, а издишването през устата.

Много важно е да се създаде навик да се стои и ходи с изправено тяло, изпъкнали гърди и прибрани назад рамене, а не в прегърбено положение. Всеки ден или през ден са полезни хладни фрикции на гърдите и слънчеви бани. Мъглата е вредна.

Всички мерки дават особено добри резултати, ако се прилагат още в детството и юношеството, когато тялото се развива.

При лечение на гръдните болести е много важно да се усили съпротивителната способност на тялото и да се отстранят вредните влияния. Трябва да се осигурят здрава храна, хигиенични условия и добър сън. Наред с природосъобразното хранене трябва да се вземат мерки за усилване на кръвообращението и дишането. За тази цел наред с въздушните бани най-подходящи са компресите и изтриванията (фрикциите).

Още напътствия от великия лечител четете на сайта 24zdrave.bg