Белодробният абсцес е често заболяване. Настъпва след пневмония, бронхопневмония и др.

Картината на болестта през първите дни на заболяването е тежка - с кашлица, висока температура, втрисане, бодежи в гърдите. Към 5-10-ия ден гнойникът се отваря в бронхите и болният изхвърля гнойни и миризливи храчки. Общото състояние се подобрява, температурата спада. Ако заболяването се хронифицира, болният продължава да вади гнойни храчки, а при задържането им състоянието се влошава, температурата се повишава наново, появяват се разтрисания. При това общото състояние на болните отпада значително.

През първите два месеца, докато абсцесът се счита за остър, а не хроничен, лечението се провежда задължително в болнично заведение. При хроничен абсцес се поставя въпрос за хирургическо лечение. Народната медицина препоръчва общо засилване на организма. За целта:

I. Сутрин, обед и вечер 20 мин преди ядене да се взема по 1-2 зърна (големи колкото царевични) от следната смес: 50 г чист боров катран (предварително измит в 12 води, докато пожълтее, като при измиването водата се сменя веднага след утаяването на катрана), 10 г нишадър на прах и 5 г рафинирана сяра. Приготвяне: изброените продукти се бъркат бавно, като им се прибавя по малко кафе от фий, за да стане сместа на тесто. От това тесто се правят зърна, които се овалват в кафе от фий или пък царевично брашно, за да не се слепват помежду си, и се нареждат в подходяща кутия. Употреба: 1-ия ден сутрин, обед и вечер се взема по 1 зърно - всичко 3 зърна; на 2-рия ден се пият по 2 зърна - всичко 6 за деня, и след това се продължава с по 6 зърна на ден. За юноши не повече от 3 зърна на ден. На деца не се дават.

II. Веднага след катранените зърна болният да изпива и следната отварка: смрадлика (корени) - 250 г, шипки (корени) - 180 г, трънка (корени) - 100 г, бяла ружа (алтея - корени) - 250 г, червена върба (корени) - 20 г, и ръж (зърно) - 25 г. Приготвяне: всички корени се настъргват на ситно ренде и се слагат в едно негледжосано гърне с вместимост 6 кг, след това се заливат с 5 кг вода, след което капакът му се замазва с хлебно тесто, ври 3 ч на тих огън и веднага се прецежда, за да не попият корените обратно отварката. Употреба: първата седмица се пие по 1/2 кафена чашка; втората седмица - по 2/3 кафена чашка; третата седмица - по 1 кафена чашка: четвъртата седмица - по 2/3 кафена чашка; петата седмица - по 1 кафена чашка; шестата седмица - по 2/3 кафена чашка; седмата седмица - по 1/2 кафена чашка.

След това, ако има нужда, се повтаря по същия начин, при условие болният да почива 1 месец.

По желание отварката може да се подслажда с чист пчелен мед и лимон по вкус. Същата отварка да се държи в хладилник, за да не вкисне.

Диета. Същата, както при "Бронхит", с добавка след ядене болният да изпива по 1 чашка домашна боза, приготвена от 3 ч. л. пресен селски хлебен квас (забъркан отпреди 4 ч), засилен с по 1 ч. л. копривено и шипково брашно, малко мед или захар и плодов сок или вода, за да стане гъсто и сладко като боза.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварка от росопас и подбел - по 1 с. л. от двете се запарва с 0,5 л вряща вода и ври още 5 мин, като изстине, се прецежда.

III. 2 ч след ядене да взема 1 с. л. от следната смес: 1 кг чист пчелен мед (предварително врял във водна баня 10 мин), 300 г орехови ядки, смлени на каша, 100 г чесънчета, обелени, сварени на пара и смачкани на каша, и 50 г семе от копър, смляно на каша.

IV. 10 мин след тази смес да изпива и 1 чашка от 75 г отварка от исландски лишей, маточина и трепетлика (пъпките) и полски хвощ - по 50 г, бударица и кървав здравец (корени) - по 75 г, обикновена коприва, пача трева и ранилист (листа и цвят) - по 100 г. От тази смес 2 пълни с. л. се запарват с 0,5 л вряща вода и на тих огън ври 10 мин; като изстине, се прецежда. Пие се подсладено с мед и лимон по вкус.

V. Вечер преди лягане 1-2 вечери поред се прави по 1 топла клизма с 1 л чай от лайка (2 с. л. цвят от лайка се залива с 1 л вряща вода, кисне 20 мин и се прецежда) и след това винаги при запек (даже еднодневен) клизма с 1/2 л от същия чай. Гръдният кош се налага с "жилетка" от тънко хасе, ушита на 4 джоба (от ключицата надолу), напълнени или с приятно гореща лапа от печен кромид лук, нарязан, полуизстискан и засилен е 40 сини сливи, смачкани без костилките и поръсени с 2 с. л. ситна захар и малко царевично брашно за отнемане на излишната влага, или пък със селски квасец, засилен с 40 сини сливи, смачкани без количките, а отгоре вестник и стегнат пуловер. Едновременно се прави и коремен компрес с 4 хасени парчета, натопени в топла отварка от бял равнец (листа и цвят) - 2 с. л. се варят в 0,5 л вода 5 мин и като изстине, се прецежда. На тила - лапа от пресен селски хлебен квасец, засилен с 1-2 с. л. диви кестени, настъргани с кората (при липса на кестени с толкова с. л. пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица). Държат се цяла нощ.

VI. Сутрин. Още с отварянето на очите да се прави самовнушение с формулата: "Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре ми става и в най-скоро време ще оздравея." Казва се бързо, шепнешком и волево 20 пъти. След това се препоръчва фрикция на подмишниците, гърдите и половите органи с хладка вода, а след обличането - 10-20 дълбоки вдишвания през носа с бавни издишвания през устата.

В тежки случаи 2-3 ч след закуската да се постави на гръдния кош "жилетка" от хасе, ушита пак на 4 джоба, и то на хоризонтални тегели от по 1 см широки, напълнени с приятно гореща сол, съчетана с коремен компрес, а на тила торбичка от тензух, напълнена със сурови настъргани картофи, полети с чашка мляко (киснат в него 20 мин и добре се изстискват). Коремният компрес се държи 3 ч, а жилетката със солта - 6 ч.

Ако болният е принуден да ходи на работа, през целия ден на болното място (от двете страни - отпред и отзад) да носи във вид на "жилетка" следната мушама за дълбок гнойник: чист пчелен восък 25 г, бяла дъвка (сакъз) 25 г, колофон 10 г, чист бял тамян 10 г, чист зехтин 25 г, краве масло (чисто) 25 г и овча лой (стопена) 25 г. Приготвяне: всички съставки предварително се счукват и след това заедно с другите продукти на тих огън и в чист съд се бъркат непрекъснато 10 мин, без да завират, а когато сместа се сгъсти, в нея се потапя парче хасе или американ (50-60 см) и се обръща няколко пъти с помощта на дървена лъжица, докато хубаво и равномерно се напои. След това се изважда и изопва, за да изстине, и ако в съда е останало още малко от сместа, отново се потопява, изопва и т. н., докато напълно попие. При последното опъване мушамата се поръсва с 1 с. л. небет шекер (лята захар) и се оставя да изстине. Употреба: при всяка употреба мушамата предварително се затопля, облича се на голо и стои до вечерта. Носи се 10 дни от едната страна и 10 дни от другата страна.

Важни добавки. 1. При кръвохрачене топли лапи на гръдния кош да не се слагат. Всичко останало се прави. Освен това болният да спазва 7-дневно пълно мълчание, като се обяснява с околните писмено. Болният трябва да легне в кревата с повдигната горна част на тялото и на гладен стомах да изпие смес от един белтък от кокоше яйце, забъркан с 1 ч. л. пепел от изгорена чиста или пък непрана вълна, 1/2 ч. л. прах от яйчени черупки и 5-7 зърна бяла дъвка, счукана на прах.

2. При висока температура сутрин, обед и вечер да се взема заедно с дадената му отварка или по 1 прах от 2 г от: 6 г индийско орехче, 6 г нишадър и 6 г лимонтузу (от аптеката), стрити на прах, или пък хинин или пирамидон по указание на лекаря.

3. При силна кашлица преди всяко закашляне и след него да се изпиват по няколко глътки от следната отварка: ленено семе 1 пълна с. л., анасон 1 изравнена с. л., бяла ружа - алтея (корени и цвят) по 2 с. л., кромид лук (външни люспи) 1 с. л. и счукан синап 1 ч. л. с 2 с. л. лята захар или мед - в 1 л вода ври на тих огън 10 мин и веднага се прецежда.

4. Щом болният в продължение на 5-7 дни няма температура, може ежедневно да прави малки разходки от по 5 мин сутрин и до 15 мин следобед, като разходките се удължават с по 1 минута на ден. Всеки ден болният сам да полива цветята си, ако има такива.

Важно условие да се предпазят дихателните органи от болест е да се диша винаги чист въздух. Затова е хубаво да се прекарва повече време сред природата, помещенията да се проветряват, в топло време да се спи на отворен прозорец. Полезно е да се правят упражнения, особено дихателна гимнастика, и то на чист въздух. Вдишването трябва да става през носа, а издишването през устата.

Много важно е да се създаде навик да се стои и ходи с изправено тяло, изпъкнали гърди и прибрани назад рамене, а не в прегърбено положение. Всеки ден или през ден са полезни хладни фрикции на гърдите и слънчеви бани. Мъглата е вредна.

Всички мерки дават особено добри резултати, ако се прилагат още в детството и юношеството, когато тялото се развива.

При лечение на гръдните болести е много важно да се усили съпротивителната способност на тялото и да се отстранят вредните влияния. Трябва да се осигурят здрава храна, хигиенични условия и добър сън. Наред с природосъобразното хранене трябва да се вземат мерки за усилване на кръвообращението и дишането. За тази цел наред с въздушните бани най-подходящи са компресите и изтриванията (фрикциите).