Отговаря проф. Стефка Петрова, консултант на в. "24 часа" по хранене и диетика от старта на здравното приложение "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Не се препоръчва въздържане от консумация на зеленчуци от страх да не съдържат нитрати. Зеленчуците са храна, която е доказано здравословна. Високият прием на зеленчуци и плодове намалява риска от сърдечносъдови и много ракови заболявания.

Нитратите се намират естествено в растенията, но техните количества могат значително да бъдат увеличени при торене както с изкуствени азотни торове, така при обилно торене с оборски тор. Нитрати се намират и във водите, но в значително по-големи количества при замърсяването им с изкуствени и естествени торове.

Вредното действие на нитратите се свързва с ефекта на нитритите, които се образуват от нитратите в стомашно-чревния тракт под въздействие на нормалната бактериална флора, или в зеленчуците при продължително съхранение. Нитритите имат способността да превръщат хемоглобина в кръвта в метхемоглобин - форма, която не може да пренася кислорода до клетките.

Има данни, че нитратите и нитритите могат да образуват канцерогенни вещества, предизвикващи основно рак на стомаха. На базата на много проучвания, проведени през последните 15 години, Световният фонд за изучаване на рака и СЗО имат единно становище, че по-голямата консумация на зеленчуци намалява риска от рак на стомаха и други ракови заболявания, като предпазващото им действие е независимо от съдържанието на нитрати в тях. Това се дължи на съдържащите се в тях вещества с антиоксидантно действие като витамин С, каротеноиди, селен, витамин Е, флавоноиди и други биоактивни вещества, които имат не само защитно действие по отношение на раковите процеси, но противодействат на превръщането на нитратите и нитритите в канцерогенни вещества.

Бебетата, бременните и хора с някои вродени ензимни дефекти са по-чувствителни към действието на нитратите. Смята се, че метхемоглобинемията (увеличено съдържание на метхемоглобин) е проблем основно при бебетата. Тя се наблюдава главно при даване на бебетата на вода, замърсена с нитрати. Трябва обаче да се внимава и със зеленчуковите сокове и пюрета, които се приготвят от майката. Листовите зеленчуци като спанака, както и морковите, имат способността да натрупват нитрати. Количествата на нитратите и нитритите в бебешките и детските готови храни са нормирани от Министерството на здравеопазването съгласно европейското законодателство и подлежат на строг контрол.

Количеството на нитратите във водата от водопроводната мрежа се контролира. Има риск при ползване на вода от кладенци, замърсена не само от изкуствени торове, но и от наблизо разположени торища с оборски тор. Хората, които отглеждат зеленчуци, трябва да не ги торят прекомерно както с азотни торове, така и с оборски тор. Спанакът и салатите не трябва да се съхраняват за дълъг период от време преди консумация, даже и в хладилник, за да се предотврати микробиално превръщане на нитратите в нитрити.