Отговаря проф. Стефка Петрова, консултант на в. "24 часа" по хранене и диетика от старта на здравното приложение "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Всяко прекаляване с която и да е храна може да доведе до здравни проблеми. Свръхконсумацията на сладки храни не води до директни увреждания на вътрешните органи, но по индиректен начин може да има значителни вредни последици за здравето, включително и увреждане функциите на редица органи.

Сладките храни обикновено са богати на въглехидрати, специално на захар и са бедни на нужните за организма витамини и минерали. Прекаляването със сладки храни води до увеличаване на енергийната стойност на храната и беден внос на нужните ни витамини и минерали и в резултат можем да повишим теглото си и същевременно да имаме дефицитен прием на тези важни за здравето хранителни вещества. Свръхтеглото и затлъстяването са едни от най-важните рискови фактори за възникване на диабета.

Честата консумация на сладки храни увеличава на риска от кариес на зъбите.

Продължителният прием на големи количества захари може да доведе до свързването им с белтъчни молекули и образуване на т.нар "гликирани белтъци", които увеличават риска от развитие на автоимунни заболявания: инсулин зависим диабет, ревматоиден артрит, болест на Крон (вид колит). Вредното въздействие на гликираните белтъци се свързва също с усложненията на вече развилия се инсулин зависим диабет, с процесите на стареенето, увреждане функциите на бъбреците.

Високият прием на рафинирана захар за дълъг период от време се свързва с повишен риск от рак на гърдата и рак на дебелото черво. Експериментални проучвания показват, че големите количества захар стимулират туморния процес, предизвикан от химични вещества, като този ефект се свързва с действието на високите нива на хормона инсулин в кръвта след свръхконсумация на захар.

Високите нива на инсулина в кръвта предизвикват също липидни нарушения (повишаване на триглицеридите и "лошия" холестерол, намаляване на "добрия" холестерол в кръвта), увеличават риска от затлъстяване и атеросклеротични процеси на кръвоносните съдове.