Отговаря д-р Аспарух Аспарухов, консултант е на "24 часа" по ортопедия от старта на здравното му приложение "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Флеботромбозата на дълбоките вени е сравнително често и сериозно усложнение на травмирания крайник. Макар и рядко, тя може да застраши живота с белодробна тромбоемболия. Смята се, че хората с това заболяване имат генетична предпоставка за повишена съсирваемост на кръвта. При възраст над 50 г. рискът е 5 пъти по-голям в сравнение с човек на 20 г.

Травмата е провокиращ фактор и в тези случаи е необходима профилактика на флеботромбозата. Многократно нараства възможността за тромбоза след операция. Наличието на варици, затлъстяване или пристрастеност към тютюнопушенето повишават риска от тромбоза. Злокачествени тумори, сърдечносъдови заболявания, инфекция или кръвни заболявания (полицитемия вера и еритроцитоза) също са рисков фактор. Приемането на контрацептиви, лечение с естрогенни хормони при жени преди менопаузата повишават многократно риска.

Обездвижването в гипсова превръзка, особено на краката, едновременно със залежаване на пациента забавят кръвния ток в периферията и са предпоставка за тромбоза.

Профилактиката в тези случаи, независимо дали е в болнични или в амбулаторни условия, е задължителна. Наред с ранното раздвижване на пациента се прилага и медикаментозно профилактиране.