Отговаря д-р Аспарух Аспарухов, консултант е на "24 часа" по ортопедия от старта на здравното му приложение "Докторе, кажи!" през 2001 г.

В колянната става нормално има известно количество течност (около 4 мл), означавано като синовиална. Тя е бистра и безцветна, понякога с лек кехлибарен оттенък. Не съдържа кръв, прилича на вода, но с повишен вискозитет. Тя облекчава триенето на ставните повърхности и участва в изхранването на ставния хрущял.

При различни болестни състояния и травми количеството й може да се увеличи. Коляното се подува, а напрягането на ставната капсула предизвиква болка. Движенията се ограничават, походката се променя, като се появява накуцване. Тази клинична картина е обща за различните форми на синовит.

Нормална синовиална течност в по-голямо от обичайното количество се произвежда при заболявания като микседем, застойни сърдечни заболявания, анасарка, при болести, които предизвикват тъканен оток. При излив поради възпаление се наблюдава още затопляне и зачервяване на коляното.

Възпалителната синовиална течност не е бистра, а помътняла в различна степен и се среща най-често при артрит. Гнойната синовиална течност е гъста, мътна и е резултат на бактериални инфекции или туберкулоза. Причинителят на възпалението може да се изолира чрез изтегляне на ставна течност и микробиологично изследване, което ще позволи да се започне адекватно антибиотично лечение.

Хистологично изследване на материал от ставна синовия се предприема при случаи на специфични форми на възпаление (туберкулоза) или някои редки форми на артрит (вилонодуларен). Хламидийните възпаления обикновено ангажират повече стави и са с оскъден излив.

Невъзпалителната синовиална течност е резултат най-често на дегенеративни процеси в ставата (артроза), при травматично увреждане на коленните хрущялни дискове (менискуси), при разположени по-централно увреждания извън кръвоснабдената зона на мениска, при наличие на синовиални уплътнения, травматични увреждания на ставния хрущял, дисециращ остеохондрит (болест на Кьониг), остеонекроза (болест на Албек), склеродермия, полиартеритис нодоза, амилоидоза, подагра и псевдоподагра, синовиална хондроматоза и др.

Повишеното количество на синовиална течност в коляното в тези случаи се дължи на механични причини - от отделените като свободни хрущялни или костно-хрущялни тела в ставата. Оперативното им отстраняване ще нормализира състоянието на ставата. При изливите, причинени от подагра, се добавя медикаментозно лечение.

Синовиалната течност на коляното е кървава при травма, особено при вътреставни счупвания, при скъсване на кръстните връзки, при увреждане на менискусите в периферните зони, които са добре кръвоснабдени, при изместване на колянното капаче, при невропатична става на Шарко, при вилонодуларен синовит, при антикоагулантна терапия, при тромбоцитоза. За да се изясни прецизно състоянието на ставната течност, трябва лабораторно изследване. Рентгенография, ултразвуково и магнитно-ядрено сканиране спомагат за изясняване на диагнозата.

При хемофилията (нарушение в кръвосъсирването) изливът също съдържа ясна кръв и се получава при незначителна травма. В този случай се предприема заместване на липсващите фактори на кръвосъсирването и обездвижване на крайника.