Отговаря д-р Николай Доганов, акушер-гинеколог и консултант на в. "24 часа" от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Засиленото окосмяване (хирзуитизмът) може да засяга нормално окосмени области при жената и се означава като проста хипертрихоза. Истинският хирзуитизъм включва поява на окосмяване в зони, които нормално не са окосмени. Като вирилизъм се определя засиленото окосмяване, придружено с появата на други белези, характерни за мъжа.

Окосмяването е функция от възрастта на жената, кожната чувствителност към хормони и от андрогенната секреция на яйчниците или надбъбреците.

В случаите с хирзуитизъм освен клинично изследване е необходимо да се уточни плазменото ниво на 4 мъжки хормона, от които най-важен е тестостеронът. Втората задача е да се разбере дали тази ненормална продукция на андрогени е от яйчников, или надбъбречен произход.

Лечението е в зависимост от естеството на заболяването и може да се провежда с естропрогестативи, кортикостероиди, антиандрогенни медикаменти и др.

Не трябва да се забравя, че в много случаи редукцията на наднормено тегло е от съществено значение. Засиленото окосмяване от мъжки тип изисква консултация и провеждане на лечение под контрола на акушер-гинеколог или ендокринолог.