26°C   София
 

Отговаря д-р Николай Доганов, акушер-гинеколог и консултант на в. "24 часа" от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Пубертетът (от латинското pubescere, което значи "покрит с косми") е термин, с който се означава преходният период между детството и зрялата възраст. Според някои това е появата на първата менструация, или възрастта, от която индивидът е способен на репродукция.

Всъщност появата на окосмяване над срамната кост като първи признак на пубертета или първата менструация, която е по-скоро синоним на нубилитет (от латински nubilis е възрастта да бъдеш омъжена), са белези на един процес, който се развива между 10-ата и 17-ата година, според други - между 8-ата и 18-ата (средно между 10-ата и 11-ата година), и трае 5-6 години.

Критичното тегло, при което започва началото на пубертета, е около 47 кг. Промените са функция на неврохормонален механизъм. Под влияние на хипоталамична команда хипофизата започва да отделя фоликулостимулиращ хормон. Той стимулира зреенето в яйчника, който отделя естрогени и малки количества андрогени. Естрогените водят до появата на вторични полови белези. Те стартират нарастването на маточната лигавица и появата на менархе (първата менструация). Секрецията на андрогени стимулира появата на полово окосмяване. В този период женският организъм претърпява четири промени:

- съзряване на половите органи;

- поява на вторични полови белези (окосмяване и развитие на млечните жлези);

- нарастване на ръст и тегло, което включва и стимулиране на хрущялите и костите (по костната възраст може да се съди за развитието на пубертета);

- психо-сексуално съзряване.

Развитието на млечните жлези започва към 10-11 г. и завърша на средна възраст 15 г. (от 11,8 до 18,8). То е тясно свързано със стадия на пубертета, но зависи от индивидуални особености. За да се разреши въпросът дали има забавен пубертет, или развитието на девойката отговаря на възрастта 13 г., е необходима комплексна оценка от гинеколог.

В конкретния случай - на 13 години - най-вероятно е нужно търпение и без външни намеси (лекарства и други) очакваният резултат ще дойде по естествен път.И защо ? е голям бюст?
07/30/2021 15:25:38

Тази като японките: генетично имат по-малък бюст (и по-производителен). И поради по-малката маса и обем, по-малко страдат от рак на гърдата. Около 3 пъти по-малко. Имат по-малко кисти при кърмене и стареене. Но поради чисто холивудски причини и криво разбрана цивилизация си мислят че мъжете повече ги привличат огромни цици.. Та правят какво ли не за да си докарат проблеми и провиснали гърди на средна възраст. Ако се приемат естрогени е същото, както при мъжете, които приемат тестостерон и постигат много мускул, малка пишка и тестиси които не са функционални.

Афродизиак
08/01/2021 20:24:41

Чух че ковид ваксините увеличават неимоверно бюстове и пениси. До такива размери, че притежателите им чак не могат да ги носят и използват…

ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Направиха лицево-челюстна аутопсия на крал Ричард III

Анализирани са 9 удара по главата му Откритият скелет на крал Ричард III при разкопки на паркинг в...

Поставят диагноза на Брежнев през тоалетна чиния

На знамнателния за България 10 ноември, но през 1982 г., в 8,09 часа умира съветският вожд Леонид...

Шуман скача в Рейн, умира в лудница

Последната му творба е открита след спиритичен сеанс от  красивата цигуларка Джели д'Араню  Малко...

Защо куркат червата

Когато човек е гладен, телесните усещания са все неприятни - боли го стомахът и откъм червата се...

Тялото си произвежда дрога

Мозъкът и някои жлези произвеждат силни химикали, които влияят на настроението, мислите и...

Що е дрога?

Дрога е всяка психоактивна субстанция, водеща до злоупотреба и зависимост. Популярната представа за...

Конспиративни теории за рака

По света се ширят 3 конспиративни теории за рака. Най-лесна за опровержение е третата - че акулите...

Философия на китайската медицина

Убождане с игли, отвари от билки, канали, по които в тялото тече енергията Ци – китайската медицина...

Упорити небивалици за рака

Ето 5-те най-упорити небивалици за рака, подхранвани от невежеството за човешката биологияа 1. Ракът...