Отговаря проф. Петър Панчев, консултант на в. "24 часа" по урология от старта на здравното приложение "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Вътреутробно мъжките полови жлези се развиват в лумбалната област (кръста), където постоянно се плъзгат надолу и до раждането се спускат на нормалното си място - скротума.

Ако през този процес на спускане тестисът (тестисите) се задържи някъде (корем, ингвинален канал), се говори за крипторхизъм.

Задържаният тестис изостава в развитието си вследствие на това, че в коремната кухина температурата е с 2-3 градуса по-висока от скротума. Промените се развиват след 10-ата година и са трайни. Освен опасността от механично и функционално увреждане има риск и за злокачествено израждане. Затова е важно лечението да започне до 3-годишна възраст. То е с медикаменти или оперативно. При първото се прилагат гонадотропин хормони, които подпомагат развитието на тестисите, семепроводите и скротума.

При неповлияване лечението може да се повтори след няколко месеца. При двустранния крипторхизъм въпреки хормоналната терапия в повечето случаи се налага операция, тъй като при по-високо задържаните тестиси спонтанно "слизане" не може да се осъществи.

При благоприятно въздействие още през първата седмица след започване на лечението настъпват хиперемия (кръвонапълване) и нарастване на пениса и скротума. В случаите, когато задръжката се дължи на механични причини, хормоналното лечение не дава резултат. Пристъпва се към операция. Тя се състои в освобождаване на тестиса и кордона, за да може тестисът да се смъкне и да се фиксира в скротума (орхидопексия). Ако се открие, че тестисът е атрофирал, той се премахва.