Отговаря проф. Петър Панчев, консултант на в. "24 часа" по урология от старта на здравното приложение "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Най-често тези оплаквания са налице при възпалението на пикочния канал, но могат да се появят при всяко възпалително страдание в различните отдели на пикочно-половата система при мъжете и жените. Уретритът е възпаление на лигавицата и на стената на пикочния канал. Те се делят на предавани по полов път и други. Към първите спадат бактериалните уретрити (неспецифични и специфични - гонорея и туберкулоза), хламидиалните и микоплазмените, трихомоналните, гъбичните и комбинации между тях; към втората група спадат механичните, химичните и алергични уретрити.

Пътят на инфекцията е преобладаващо възходящ, макар че е възможен и обратният.

Половите контакти са най-честата причина за възникване на възпалението.

Значение има и приемането на дразнещи храни. Характерно за неспецифичните инфекции е дългото протичане и изискват упорито лечение. Прилагат се уроантисептици и антибиотици след специално направена посявка на секрет.

Прилага се симптоматично лечение - болкоуспокояващи лекарства, витамини, неспецифични противовъзпалителни средства. Клиницистите с по-голям опит използватт неголям брой съвременни антибактериални средства, последвани от 7-дневно активно лечение и срещу хламидиална инфекция, дори когато тя не е доказана.

Изключително важно е сексуалният партньор да проведе същото лечение. В противен случай или при наличие на повече сексуални контакти лечението е обречено на неуспех. При неправилно или недостатъчно лечение на уретрата може да се стигне и до по-тежки усложнения - инфекция на задната уретра и оттук простата коликули семиналис, възпаление на вътрешните полови органи.

При парене в уретрата трябва да се избягва прекомерната употреба на кафе, шоколадови изделия, дразнещи пикантни храни. Не се преуморявайте излишно. Спете поне по 8 часа на денонощие и спазвайте лична хигиена.