Отговаря проф. Петър Панчев, консултант на в. "24 часа" по урология от старта на здравното приложение "Докторе, кажи!" през 2001 г.

При вас има дегенеративни нарушения в гръбначния стълб, което предполага, че има нарушение на регулаторните импулси на мозъчната кора към по-долните отдели на нервната система. Гръбначният мозък има център, регулиращ спонтанното уриниране. Състоянието трябва да се провери при невролог или неврохирург.

За да се лекувате, най-правилно е да се обърнете и към уролог. Изпускането е в резултат на загубата на способността на мехура да задържа урината.

Причините могат и да са вродени аномалии на пикочния мехур, пикочния канал (уретрата) и шийката на пикочния мехур.

Възможни са и възпаления на долните пикочни пътища, злокачествени тумори, травми, чужди тела, спаднали органи в малкия таз, болести на главния и гръбначния мозък, неврогенни смущения.

Неволевите мускули на шийката на пикочния мехур и уретрата се контролират от симпатиковата част на вегетативната нервна система. Всяка нарушена връзка води до проблеми със синхрона в работата на пикочния мехур и сфинктера. Волевите мускули (напречно набраздените) около пикочния канал поддържат отделянето на урината. При смущение в управлението им се стига до изпускане. При хормонални промени се изменя и лигавицата на пикочния мехур. Това води до изпускане.

Терапията включва лечение на основното заболяване. При усложнение след операция или причини извън отделителната система се прилага терапия. Ако това не помогне, се пристъпва към пластични операции.