Отговаря проф. Петър Панчев, консултант на в. "24 часа" по урология от старта на здравното приложение "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Циститът е възпаление на лигавицата на пикочния мехур. Нормално в пикочния мехур няма бактериална флора. Най-често инфекцията тук прониква по възходящ път, което обяснява голямата честота на цистата и при жените. При мъжете възходяща инфекция се получава най-често при инвазивни манипулации (например катетеризация). Низходящият път е по-рядък, но е възможен, тоест инфекцията идва при предварително инфектирани бъбреци.

Възможни са заразявания по кръвен (гнойно огнище в организма) и лимфен път, и по съседство (например възпаление в малкия таз).

Голям брой микроорганизми могат да причинят цистит. Най-чести са ешерихия коли, протеус, клепсиела, серация, вируси, микоплазми и др., а също и паразити.

Предразполагащи фактори са камъни и чужди тела в мехура, болестни процеси в малкия таз, нарушения в уринирането от механично и неврогенно естество.

По протичане циститът е остър и хроничен.

Острият цистит е най-често бактериален и обикновено възниква внезапно, няколко часа след някаква ендовезикална (в мехура) манипулация, простуда или някакъв друг провокиращ фактор. Хроничният цистит се явява като последица от недоизлекувани остри възпалителни процеси или като вторични усложнения на други заболявания. Лечението при острия цистит е антибиотично. Прилагат се широкоспектърни антибиотици, докато излезе посявката на урината. Дават се и спазмолитици, аналгетици, топла течност. Препоръките са да се избягват дразнещи храни, краката се държат на топло. Лечението на хроничния цистит е комплексно и продължително. Прилагат се антибиотици, след излизане на резултата от урокултурата. Могат да се правят уроваксини. Сред билките, повлияващи цистита, са мечо грозде, дръжки от череша, коса от царевица, корени от троскот, ленено семе, тиквено семе и самата тиква и много други. Ползва се физиотерапия и балнеолечение (в Хисаря).