Лекари от "Пирогов" спасиха дете с много рядка аномалия. Шефът на детската урология д-р Стоян Пеев и шефът на травматологията проф. Диян Енчев изградиха нов пикочен мехур и извършиха сложна реконструкция на тазовите кости на новородено, съобщиха от университетската болница по спешна медицина. Целта на операцията е да стане възможно задържането на урината и да се осигури стабилност на таза. Продължила е 12 часа.

Момченцето се е родило с екстрофия на пикочния мехур. Това е една от най-тежките малформации в детската урология. Представлява комбинирана малформация, при която липсват предната стена на пикочния мехур и част от коремната стена, а тазовият пръстен не е затворен. Детето не може да извършва по нормален начин физиологичните си нужди и урината се излива на кожата на корема му.

1 на 100 000 деца у нас се ражда с екстрофия на пикочен мехур.

При такава аномалия се налагат поредица от операции за постигане на нормален здравен и социален статус.

Бебето се възстановява в детската урология на "Пирогов".

"В навечерието на Световния ден на здравето - 7 април, майката изказва огромни блаогдарности на целия екип, който се грижи за детето й, и най-вече на лекарите, които са извършили сложната операция. Тя им пожела да са здрави, за да могат да даряват здраве на пациентите си", разказаха от пресофиса на "Пирогов".