Отговаря проф. Петър Панчев, консултант на в. "24 часа" по урология от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Бъбреците са разположени в ретроперитонеалното пространство. Зад тях са гръбначният стълб и лумбалната мускулатура, отстрани се намират напречният и косите коремни мускули. Отпред бъбреците граничат с коремните органи, от които ги разделя пристенният перитонеум. Отгоре върху тях са двете надбъбречни жлези.

Двата бъбрека се намират на нивото на XI и ХII гръден до II поясен прешлен. Десният е с 1-2 см по-ниско от левия поради избутването му от черния дроб. Размерите на бъбреците при възрастен са около 11,25 см дължина, 5 см ширина и 2,5 см дебелина.

Пикочопроводът започва от легенчето на бъбрека и завършва в пикочния мехур. Той е дълъг 25-35 см и има форма на тръба с нееднакъв диаметър. В най-широката си част е 0,9 мм, а в 3-те физиологични стеснения е 3-4 мм. Първото стеснение е на местото, където легенчето преминава в пикочопровода, второто - където пресича кръвоносните съдове. Третото е, където се влива в пикочния мехур.

Перисталтичните движения на легенчето се пораждат в горната му част и са без прекъсване в пикочопровода към пикочния мехур.Тези движения са ритмични - когато един участък е в диастола (отпуснат, този под него е в систола (контракция).

Пикочният мехур е резервоар за урината в предния отдел на малкия таз. Пълният мехур при мъжете има овална форма, а при жените напречният диаметър е по-голям от мъжкия. Обемът му зависи от възрастта, като при възрастните е 200-300 см3, но при напълване стига до 700 см3. Физиологичната функция на пикочния мехур се състои в ритмично отделяне на урината през интервали.

Големината на бъбреците може да се промени при някои болести. При тумори те увеличават обема си. При конкременти и възпаления могат да намалят размера си и да има разлика в големината им.

Вродените аномалии на бъбреците са 10-15% от всички малформативни уропатии. Част от тях, когато не предизвикват патологични отклонения като хипертония, бъбречна недостатъчност, хидронефроза, се откриват случайно. Такава аномалия е хипоплазията (единият бъбрек е по-малък по рождение). Когато е едностранна, няма клинична симптоматика. При обикновената хипоплазия бъбрекът е малък, но работи добре. Това състояние е относително нормално, защото по-големият бъбрек поема функцията на по-малкия.

При съмнение трябва да се обърнете към уролог или нефролог, който да изясни дали има промени и създават ли те реален проблем.