Отговаря д-р Борислав Герасимов, консултант по неврология на в. "24 часа" от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Диагнозата на болестта латерална амиотрофична склероза (ЛАС) е много трудна, особено в началните стадии. При много други болести е възможно да се проявят симптоми на ЛАС и това да забави точната диагноза.

Болестта е уникална с факта, че засяга изключително само двигателните централни и периферни неврони в главния и гръбначния мозък. Най-често се проявява със слабост и парализа на мускулите, инервирани от увредените неврони, които не могат да изпълняват функциите, за които отговарят, отслабват и се стопяват. Появяват се много характерни потрепвания на отделни мускулни фибри или снопчета по мускулите на краката, ръцете или езика. Няма болки, изтръпвания и други сетивни прояви.

В по-късните стадии се появяват смущения в гълтането, задавяне при гълтане на определени храни, носов или гъгнив говор, отслабване и стопяване на мускулите, с характерна локализация на тези хипотрофии. По правило няма смущения при уриниране, дефекация и секс.

Заболяването е относително рядко и годишно засяга средно около 100 души у нас. Започва около средната възраст. По-често боледуват мъжете.

Приети са много строги критерии за диагнозата. Тя е сигурна, вероятна и възможна. Когато се включат нови двигателни области от поясния, шийния и особено от булбарния (в ствола на мозъка) отдел, диагнозата става много по-лесна и сигурна. Но дотогава не рядко се налагат редица специфични изследвания като ЕМГ (електромиография), КТ (компютърна томография), МРТ (магнитнорезонансна томография) и др. По правило диагнозата на тази важна за съдбата на човек болест трябва да се постави или поне да се потвърди в някоя от водещите университетски неврологични клиники в страната. Златно правило е неврологът да е проследил развитието на заболяването в динамика за период от поне 6 месеца, за да постави сигурна диагноза.

Дори опитни невролози се затрудняват при диагнозата на латерална амиотрофична склероза (ЛАС) особено в началните стадии на болестта.

Заболяването не се лекува успешно и отговорността при поставянето на диагнозата е голяма. При много други болести е възможно да се проявят симптоми на ЛАС и това да забави точната диагноза.