Отговаря проф. д-р Иван Цанев, консултант на в. "24 часа" по уши-нос-гърло от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Климатиците осигуряват комфорт в домашната обстановка, по време на работа или при пътуване с кола, но трябва да се знае, че създават предпоставка за негативно въздействие върху дихателните пътища. С цел пестене на топлина жилищата се херметизират с уплътнени врати и прозорци, което не позволява естествената обмяна на въздуха в помещенията.

Климатикът вентилира само въздуха в помещението, с което създава предпоставка за обмен на бактерии, а продължителното изстудяване на носната и фарингиалната лигавица води до увеличена циркулация в горните дихателни пътища с оток. Появяват се хрема, кихане, болки в зоната на гълтача. Тези състояния са особено подчертани, когато климатиците са централизирани и нагласени на определена ниска или висока температура.

През студените дни на годината, когато се използват за отопление, се наблюдава обратният ефект - изсушаване на лигавицата на горните дихателни пътища с появата на оплаквания от сухота в носната кухина, нерядко и алергични прояви. Това води до катарални или други възпаления. Независимо от това, че в последните модели се вграждат различни филтри и овлажнители, които поглъщат част от бактериите, опасността от простудни прояви не се намалява чувствително.

Желателно е климатиците да се използват с прекъсвания. Тялото не трябва да се излага на студената или топлата струя, излъчвана от климатика. Препоръчително е да се излиза на открито и да се приема обилно количество минерална вода, плодови сокове, витамини.