26°C   София
 

Отговаря проф. д-р Иван Цанев, консултант на в. "24 часа" по уши-нос-гърло от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Песъчинките се образуват при възпалителни изменения в паренхима (тъканта) или каналчестата система на слюнчените жлези, предпоставка за задръжка изтичането на слюнката. От възпалението се отделят микробни колонии, около които се отлагат калциеви или фосфатни соли. В началото те са малки и лесно се излъчват към устата.

Наличието на песъчинки под езика (сиалолитиаза) най-вероятно се дължи на възпаления в съседство до подезичната жлеза - кариозни зъби, парадонтоза или лоша хигиена на устата. Заболяването наподобява много начина на формирането на камъни в легенчетата на бъбреците. Става предимно в жлезите под долната челюст. Приема се, че 80% от хората с подобни страдания са имали и предистория за някакви възпалителни заболявания в устната кухина - гингивити, парадонтоза, хронични фарингити, тонзилити и др.

Клиничната картина на подезичната сиалолитиаза е твърде типична и често е съпроводена с оток под долната челюст. Появява се след приемане на пикантни храни. Често този оток е съпроводен от болка, която малко след тогава отзвучава. Особено ако в канала се намира камъче или песъчинка, която се отмива и изпада в устната кухина непосредствено под върха на езика. Отокът бързо спада, след което може да има дълъг период без оплаквания. При създаване на условия за формиране на по-голям камък задържането на слюнка и съпровождащият възпалителен процес остават за по-продължителен период. Това е причина за пълната загуба на функцията на жлезата, но остава увеличеният обем. Последното предизвиква естетическо неудобство и възбужда подозрение у пациента за малигнено заболяване.

Лечението на сиалолитиазата в началния етап се провежда със спазмолитични средства и препарати, стимулиращи увеличената продукция на слюнка. Трябва да се избягват пикантни храни и подправки. Необходимо е да се пият повече течности, да се поддържа добра хигиена на устната кухина. При трайно изменение в жлезата и увеличение на обема й се предлага хирургическото й отстраняване.

Камъните (сиалолити) в слюнчените жлези пък са сравнително често заболяване. В тези жлези се произвежда слюнка, която по химически състав е много жилава, вискозна, освен това каналът на жлезата има възходящ ход и лесно през него преминава инфекция. Това са основните фактори при появата на сиалолитиазата. Най-често при споменатия застой се олющват групи от клетки, които заедно с бактериалните колонии стават ядрото, около което се отлагат калциево-фосфатни соли. Най-често оплакванията при острите инциденти са съпроводени от болка и силен оток в областта на засегнатата жлеза, симптоматика, която бързо отзвучава след излизането в устната кухина. При по-големите клиничните прояви остават трайно. Ако камъкът е голям, се достига до тежки възпаления в паренхима на жлезата, нормалната продукция на слюнка се унищожава. При тези случаи болките в жлезата бавно намаляват, от изходните каналчета изтича към устата мътна слюнка, понякога с неприятна миризма на гнило. При условие че симптоматика се повтаря, т.е. възпалителните процеси рецидивират, следва задължително отстраняване на жлезата с камъка.

Лечението е единствено оперативно, като е задължително предоперативно да се проведе антибиотикотерапия.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Направиха лицево-челюстна аутопсия на крал Ричард III

Анализирани са 9 удара по главата му Откритият скелет на крал Ричард III при разкопки на паркинг в...

Поставят диагноза на Брежнев през тоалетна чиния

На знамнателния за България 10 ноември, но през 1982 г., в 8,09 часа умира съветският вожд Леонид...

Шуман скача в Рейн, умира в лудница

Последната му творба е открита след спиритичен сеанс от  красивата цигуларка Джели д'Араню  Малко...

Защо куркат червата

Когато човек е гладен, телесните усещания са все неприятни - боли го стомахът и откъм червата се...

Тялото си произвежда дрога

Мозъкът и някои жлези произвеждат силни химикали, които влияят на настроението, мислите и...

Що е дрога?

Дрога е всяка психоактивна субстанция, водеща до злоупотреба и зависимост. Популярната представа за...

Конспиративни теории за рака

По света се ширят 3 конспиративни теории за рака. Най-лесна за опровержение е третата - че акулите...

Философия на китайската медицина

Убождане с игли, отвари от билки, канали, по които в тялото тече енергията Ци – китайската медицина...

Упорити небивалици за рака

Ето 5-те най-упорити небивалици за рака, подхранвани от невежеството за човешката биологияа 1. Ракът...