Отговаря проф. д-р Иван Цанев, консултант на в. "24 часа" по уши-нос-гърло от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Да. Вероятно се развива хроничен атрофичен процес, който обикновено започва от носната лигавица на долната конха и прогресивно се разпространява към горните етажи на носа. А там се намират крайните рецептори на ресничестите обонятелни клетки. Този тип хрема започва от ранна детска възраст (вероятно около пубертета), има бавно и прогресивно развитие, често придружавано от други сателитни заболявания на околоносните кухини.

Атрофичният процес освен лигавицата засяга и слузно-серозните жлези и кръвоносните съдове, с което се намалява продукцията на слуз. Ограниченото количество предизвиква засъхване под формата на жълти корички, прогресивно изтъняване на носните конхи и кости, което придава изострена форма на външния нос, той става малък, понякога хлътнал в корена.

Причината за този тип атрофия най-често е неясна, но се предполагат редица фактори от хормонален дисбаланс, професионални причини (работа с прах, вредни разяждащи аерозоли, биологично активни материали, алергени, хронични възпаления в околоносните кухини и др. Този атрофичен процес често се пренася и към лигавицата на езика, където са локализирани вкусовите луковици - започва прогресивното им намаляване, съпроводено от липса на вкус.

Клиничната картина на носната лигавица и тази на езика изглежда като изгладена, полирана с множество жълтеникави засъхнали корички с неприятна миризма. Поради необратимия характер на заболяването лечението е много трудно и почти без перспектива по отношение възстановяването на обонятелните и вкусовите перцепции.

Независимо от всичко изтъкнато лечението се фокусира върху евентуалните възпалителни изменения в околоносните кухини, превенция на професионалните вредности и биологични и алергични фактори и др. Най-добри се оказват прилаганите аерозолни препарати, съдържащи ароматни средства, овлажняващи душове с морска вода и др.