Отговаря проф. д-р Иван Цанев, консултант на в. "24 часа" по уши-нос-гърло от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Да. Вероятно се развива хроничен атрофичен процес, който обикновено започва от носната лигавица на долната конха и прогресивно се разпространява към горните етажи на носа. А там се намират крайните рецептори на ресничестите обонятелни клетки. Този тип хрема започва от ранна детска възраст (вероятно около пубертета), има бавно и прогресивно развитие, често придружавано от други сателитни заболявания на околоносните кухини.

Атрофичният процес освен лигавицата засяга и слузно-серозните жлези и кръвоносните съдове, с което се намалява продукцията на слуз. Ограниченото количество предизвиква засъхване под формата на жълти корички, прогресивно изтъняване на носните конхи и кости, което придава изострена форма на външния нос, той става малък, понякога хлътнал в корена.

Причината за този тип атрофия най-често е неясна, но се предполагат редица фактори от хормонален дисбаланс, професионални причини (работа с прах, вредни разяждащи аерозоли, биологично активни материали, алергени, хронични възпаления в околоносните кухини и др. Този атрофичен процес често се пренася и към лигавицата на езика, където са локализирани вкусовите луковици - започва прогресивното им намаляване, съпроводено от липса на вкус.

Клиничната картина на носната лигавица и тази на езика изглежда като изгладена, полирана с множество жълтеникави засъхнали корички с неприятна миризма. Поради необратимия характер на заболяването лечението е много трудно и почти без перспектива по отношение възстановяването на обонятелните и вкусовите перцепции.

Независимо от всичко изтъкнато лечението се фокусира върху евентуалните възпалителни изменения в околоносните кухини, превенция на професионалните вредности и биологични и алергични фактори и др. Най-добри се оказват прилаганите аерозолни препарати, съдържащи ароматни средства, овлажняващи душове с морска вода и др.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Разгадаха първото убийство в историята

Човекът е хищник, присъщо му е да убива. Според Библията Авел е първата жертва на убийство в света....

Клуб за танци зарази хиляди, уби над 300

Клуб за танци до град Алесандрия, посещаван от възрастни хора, причинил експлозия от зараза с...

Лекари в САЩ - смаяни колко бързо се влошават и умират пациентите от COVID-19

Един медицински работник нарече това "безумно", а друг каза, че това те превръща в параноик -...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия срещу коронавируса имат много въпроси за реакциите на...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...