Отговаря проф. д-р Иван Цанев, консултант на в. "24 часа" по уши-нос-гърло от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

За съжаление да. Името на заболяването се корени от гръцките думи левко (бял) и плакос (плака). То е причинено от хронични възпалителни заболявания на лигавицата на езика и устната кухина.

Левкоплакията на езика се вижда като белезникави петна с различна големина, леко издигнати над останалата повърхност на лигавицата. Причината за появата й все още не е напълно изяснена, но се предполага, че се крие в пушенето, различни възпаления на езика от бактерии или гъбички, променено количество и качествено съдържание на слюнката, развалени зъби, възпалени венци, изгаряния, след химиотерапия, телегама терапия в устата на рак и др.

Особено място за предизвикването на тези белезникави петна в устната кухина имат гъбични инфекции, основната е кандида албиканс (бяла гъба). Тя формира колонии в различни части на устната кухина и езика, леко е закрепена за подлежащата лигавица и след почистване остава зачервено петно. Често кандидозата се наблюдава при малки деца, при продължително лечение с имуносупресори, хронични алкохолни интоксикации, лоша устна хигиена и др.

Левкоплакията е локализирана в различни части на езика, има рязко отчертани ръбове спрямо останалата здрава лигавица. Много често тя се съчетава с т.нар. космат език. Тези изменения нерядко се трансформират в злокачествени новообразувания. По тази причина всички левкоплакии се приемат като предракови състояния, поради което те трябва да се следят непрекъснато от оториноларинголог.

Лечението е трудно и продължително и се започва с хирургическото им отстраняване и задължително хистологично изследване. Задължителни са строгата хигиена на устната кухина, спирането на тютюнопушенето, избягването на други вредни навици като консумация на концентрирани алкохолни напитки, дъвчене на тютюн и др.