Отговаря проф. д-р Иван Цанев, консултант на в. "24 часа" по уши-нос-гърло от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

За съжаление отговорът е не. Слухът на глухо по рождение дете не се възстановява по естествен начин. При напълно развити структури на вътрешното ухо (структурите на охлюва, нервните пътища и мозъчните представителства) и точното установяване къде е локализирано вроденото увреждане, днес широко се прилагат различни модели кохлеарни импланти. Те представляват електронни преобразуватели, които превръщат механичната звукова енергия в електрично дразнене, което по специален електрод, поставен във витките на охлювния канал дразнят нервните окончания в спиралния канал.

Електронните протези се поставят във вътрешното ухо посредством операция непосредствено зад ухото, като работещият електрод има 12 канала, по които се транспортират звуковите електрически дразнения. Като една от честите причини за глухота особено непосредствено след раждането се сочат различните бактериални и вирусни инфекции на детето, за което се налага използването на т. нар. ототоксични антибиотици, които увреждат слуховите клетки.

Поради факта, че децата са в най-ранната фаза на говорното си развитие, те остават глухи и неми за цял живот (прелингвална глухота). Диагностицирането на глухотата у новородените и преценката дали са подходящи за кохлеарна имплантация става след изследвания, като например комютър-томография на вътрешното ухо, ядреномагнитен резонанс и др. Трябва да се подчертае, че след извършената оперативна интервенция е задължителна постоперативната рехабилитация в специализирани центрове за около 1-2 години.

Първите положителни резултати при напълно глухи деца се появяват след 3-6 месеца.