Отговаря акад. Петя Василева, национален консултант по очни болести. Тя е и консултант на в. "24 часа" от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Най-честата причина за намаление на зрението след успешна операция за катаракта с имплантирана вътреочна леща е развитие на така наречената вторична катаракта. При съвременна операция за перде помътнялата леща се "изчиства" от лещената капсула и на нейно място се поставя изкуствена леща.

Понякога в различен период след операцията (2 до 12 месеца) се развива уплътнение на лещената капсула. Има различни причини за тази тъканна реакция, която се наблюдава по-често при млади хора, диабетици или след възпалителен процес. Това състояние се лекува от специалист офталмолог с помощта на специална лазерна апаратура, т.нар. YAG лазер. Прави се централен отвор в уплътнената капсула и зрението се възстановява напълно.

Опасност представлява намалението на зрението след операция от катаракта вследствие на повишено вътреочно налягане при болни със съществувала преди операцията или по-късно развила се глаукома.