36°C   София
 

Отговаря акад. Петя Василева, национален консултант по очни болести. Тя е и консултант на в. "24 часа" от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Алергията е най-честата неинфекциозна причина за очно възпаление. Алергични реакции в окото могат да се проявят в резултат на различни въздействия, като най-често възникват при локално приложение на очни медикаменти, при смяна на козметични средства (крем, грим и др.).

За да се прецени, че алергичната проява се дължи на слънчевите лъчи, трябва да бъдат изключени посочените други причини. Сърбежът и подуването на клепачите са основните признаци при остра алергична реакция, а при хронично въздействие може да се развие фоликуларен конюнктивит. По-рядко се наблюдават тежки алергични реакции (причинени от антибиотици, сулфонамиди и други), които водят до усложнения и могат да застрашат зрението.

У нас се среща сравнително често очно възпаление, за което се приема, че се дължи на алергия към слънчевите лъчи - пролетен катар (вернален кератоконюнктивит). То се проявява сезонно (започва от ранна пролет). Развива се в детска възраст (главно при момченца). Заболяването засяга двете очи и най-често има и други прояви на атопия (алергия) в семейството. Пролетният катар протича в две форми и с различна клинична тежест. Лечението е трудно и продължително, извършва се от специалист офталмолог, като пълно оздравяване настъпва едва с израстването на детето (пубертет и юношество).

Леко и бързо преходно увреждане на очите може да се прояви при екскурзия във високите планини или на морския бряг. То се дължи на въздействието на ултравиолетовите лъчи и засяга главно роговицата. Протича със зачервяване и подуване на клепачите и силна болка. За облекчаване на оплакванията се прилагат изкуствени сълзи. Носенето на слънчеви очила с UV защитни филтри и модели, които не позволяват проникване на светлина покрай очилата, може да предпази от това неприятно странично въздействие на слънчевите лъчи.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Прощалното писмо на Чудомир е до Тодор Живков

Преди повече от половин век слага край на живота си Чудомир, най-смешният български писател. Той...

Ван Гог си реже ухото и накрая се гръмва

Още като дете Винсент ван Гог сериозно тревожел родителите си. Бил своенравен, а според...

Няма ген на дълголетието

Само 1 от 10 столетници може да предаде на своите потомци шанса и те да изкарат до 100 години,...

Кои лекарства се пият с най-много боязън

Който държи на здравето си, при всяко усещане за нещо нередно и особено при болка ходи при личния...

Лошият дъх е от сяра в устата

Ако имате лош дъх, не проклинайте късмета си - има го всеки четвърти. Миризмата от устата се нарича...

Вече и у нас присаждат фекалии!

От редактора: Тази статия е писана малко преди да стане известно, че присаждането на фекалии е...

Конспиративни теории за рака

По света се ширят 3 конспиративни теории за рака. Най-лесна за опровержение е третата - че акулите...

Философия на китайската медицина

Убождане с игли, отвари от билки, канали, по които в тялото тече енергията Ци – китайската медицина...

Упорити небивалици за рака

Ето 5-те най-упорити небивалици за рака, подхранвани от невежеството за човешката биологияа 1. Ракът...