Отговаря акад. Петя Василева, национален консултант по очни болести. Тя е и консултант на в. "24 часа" от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Алергията е най-честата неинфекциозна причина за очно възпаление. Алергични реакции в окото могат да се проявят в резултат на различни въздействия, като най-често възникват при локално приложение на очни медикаменти, при смяна на козметични средства (крем, грим и др.).

За да се прецени, че алергичната проява се дължи на слънчевите лъчи, трябва да бъдат изключени посочените други причини. Сърбежът и подуването на клепачите са основните признаци при остра алергична реакция, а при хронично въздействие може да се развие фоликуларен конюнктивит. По-рядко се наблюдават тежки алергични реакции (причинени от антибиотици, сулфонамиди и други), които водят до усложнения и могат да застрашат зрението.

У нас се среща сравнително често очно възпаление, за което се приема, че се дължи на алергия към слънчевите лъчи - пролетен катар (вернален кератоконюнктивит). То се проявява сезонно (започва от ранна пролет). Развива се в детска възраст (главно при момченца). Заболяването засяга двете очи и най-често има и други прояви на атопия (алергия) в семейството. Пролетният катар протича в две форми и с различна клинична тежест. Лечението е трудно и продължително, извършва се от специалист офталмолог, като пълно оздравяване настъпва едва с израстването на детето (пубертет и юношество).

Леко и бързо преходно увреждане на очите може да се прояви при екскурзия във високите планини или на морския бряг. То се дължи на въздействието на ултравиолетовите лъчи и засяга главно роговицата. Протича със зачервяване и подуване на клепачите и силна болка. За облекчаване на оплакванията се прилагат изкуствени сълзи. Носенето на слънчеви очила с UV защитни филтри и модели, които не позволяват проникване на светлина покрай очилата, може да предпази от това неприятно странично въздействие на слънчевите лъчи.