Отговаря акад. Петя Василева, национален консултант по очни болести. Тя е и консултант на в. "24 часа" от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Отокът на клепачите едновременно и на двете очи най-често е проява на алергия или се дължи на общи заболявания на организма.

Клепачите се подуват при алергична реакция най-вече към козметични препарати - кремове за лице, грим, или други алергени - полени, храни, лекарства, ухапване от насекоми. Често тези оплаквания са придружени и от чувство за сърбеж. За изясняване на причината е необходим преглед от офталмолог.

Оток на клепачите на двете очи може да се наблюдава и в началните стадии на епидемичен кератоконюнктивит.

При общи заболявания на организма - бъбречни увреждания, смущения във функцията на ендокринните жлези, или такива, които протичат с хипопротеинемия - клепачите могат да изглеждат подпухнали и оточни особено сутрин след ставане от сън. От съществено значение е изключването на тези причини за оплакванията след консултация с нефролог, ендокринолог или друг специалист по преценка на личния лекар.

Много рядко подуването на клепачите може да е симптом и на трихинелоза - заболяване, което се причинява от паразит Trichinella spiralis при консумация на заразено месо - домашно или дивечово, особено при недобра термична обработка.

Няма универсален подход към лечението на двустранния оток на клепачите. Различни терапевтични методи могат да се обсъждат едва след уточняване на причината за това състояние.