Отговаря д-р Антоанета Томова, консултант на в. "24 часа" по онкология от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Изследвания сочат, че определени типове хора с понижена способност за преодоляване на силни емоционални конфликти и стрес, хора с неконтролируеми състояния на прекалена загриженост и тревога са по-податливи към рак от останалите. Популярният пионер на здравето Родейл казва: "Щастливите хора не се разболяват от тази болест."

Още преди 150 г. са изказани предположения за съществената роля на мозъка и нервната система върху развитието на туморите. Според някои становища още тогава по-голямата честота на рака при възрастните хора се дължи на липсата на положителни емоции, породени от наближаващия завършек на живота. В тази насока са проведени и редица експерименти при кучета, които били подложени на 10-годишен стрес чрез всекидневно въздействие с електрически ток при получаване на храна, съдържаща някакво канцерогенно вещество. Това е довело до тежко невротизиране. Като начало заболявали от язва, по-късно и от рак. При невротизираните животни ракът се е развил по-бързо, отколкото тези, които са получавали само канцерогенна храна.

Борбените личности със силна психика и непреклонен дух, оптимистите независимо от превратностите на съдбата по-рядко заболяват от рак.

Не са редки съобщенията за хора с тумори в напреднала форма, при които всички форми на лечение са се оказали безплодни, но те са намерили в себе си духовни и физически сили за борба с рака. Благодарение на непреклонната воля са излезли победители - учудващо и необяснимо както за обикновения човек, така и за големия учен.

Изчезването на туморите при тежко болни от рак се нарича спонтанна регресия. В науката са описани около 200 случая на спонтанно изчезване на туморите без видима причина и пълно оздравяване на болните. Тези примери включват рак на бъбрека, мозъчни тумори, малигнен меланом и рак на женските полови органи. В действителност случаите са много повече, но научните критерии за преценка на такава регресия са толкова строги, че се цитира само горната бройка. От друга страна, това дава гаранции, че спонтанното изчезване на рака е абсолютно документирано.

Продължителното гладуване, ако не е под контрола на опитен лекар, би могло да доведе до състояние на повишена киселинност на стомашния сок. То пък от своя страна може да е рисков фактор за развитие на рак.

Диетата крие опасност от развитие на рак на стомаха. Режим, богат на солени, пушени храни, туршии, животински мазнини и т. н., при продължителна консумация довежда до рак на стомаха при част от хората.

Придържане към меню, богато на плодове и зеленчуци, обаче има предпазващ от рак на стомаха ефект.

Ако под продължително гладуване се има предвид лечебно гладуване с разтоварващи дни с плодове и чай с малко мед на фона на здравословно хранене, то би трябвало да е полезно за здравето и да намалява риска от развитие на рак.