Отговаря д-р Юлия Григорова, консултант на в. "24 часа" по гастроентерология от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Образуването на газове в лумена на червата е част от хранителния метаболизъм. Той е компонент на крайния етап в разграждането на хранителните вещества.

Процесите на ферментация, окисление и химическо разграждане са крайно необходими за по-лесното усвояване на въглехидратите, мазнините и белтъците. Най-често се отделят газовете индол и скатол.

Увеличаването на ферментативните процеси в чревния лумен е бактериално зависим процес.

Образуването и отделянето на повече газове зависи от увеличени процеси на ферментация и гниене на хранителната чревна каша, дължащи се на по-продължителното й задържане в лумена (кухината); преобладаване на въглехидратите в състава й; нарушено ензимно смилане по причини в чревния епител или недоимък на панкреасни ензими; повишено бактериално число (бактериален свръхрастеж) и др.

Отделянето на газове пречи на социалния живот и лечението е в няколко направления.

Трябва да се открие причината, да се регулира запекът или диарията, да се подобри ензимното смилане чрез внасяне на ензими отвън.

Необходимо е да се пребори бактериалният свръхрастеж чрез чревни антисептици. Чрез прием на т.нар. пробиотици се подобрява равновесието на чревната флора. Хранителният режим трябва да се регулира чрез подбор на храни с бързо усвояване и малка ферментация и отделяне на газове при своето разграждане.

Трябва да се избягват сладки храни, боб, грах, картофи и груба целулоза. С медикаменти могат да се отнемат вече образуваните газови мехурчета.

Важен етап е подобряването на нервнопсихическото състояние, хормоналния и емоционалния статус на пациента чрез билкотерапия, физиотерапевтични процедури и курортолечение.