Отговаря д-р Юлия Григорова, консултант на в. "24 часа" по гастроентерология от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Диарийният синдром е изява на редица заболявания на стомашно-чревния тракт, жлъчно-чернодробната система, панкреаса. Причина може да са и психоемоционални състояния с повишена възбудимост на връзките между кората на главния мозък, подкорието и периферни нервни окончания в нервно-ендокринния апарат на чревната стена. При по-лабилна нервна система, макар и малък дразнител (психичен стрес, напрежение) е в състояние да доведе до ускоряване на моториката и секрецията на редица органи. При червата това се проявява с т.нар. функционална или неврогенна диария.

Характерно за функционалната диария е, че не се явява при покой на организма, т.е. през нощта. Тя не надвишава като количество нормалните изхождания за 24 часа и не води до изтощения и обезводняване. Пречи обаче в комуникациите (по време на път, на заседание и др.). Това се случва, общо взето, на здрави хора с лабилна нервна система. Мерките, повлияващи този тип диария, включват:

1. Седатива и медикаменти (билки), забавящи чревната перисталтика и релаксиращи организма.

2. Физиотерапевтични процедури, курорто- и водолечение, повлияващи централната и вегетативната нервна система.

3. Адекватен хранителен диетичен режим, изключващ допълнителни механични, химични и топлинни дразнители (груба целулоза, газирано, силни подправки, концентрирани захари и тежки мазнини).

При всички състояния на физически и психичен стрес, след преболедуване, след антибиотично лечение и при редица други случаи се нарушава равновесието в нормалната чревна флора. При това част от условно патогенните бактерии могат да се превърнат в патогенни, а "добрите" поддръжници на това равновесие (лактобацили) могат да бъдат потиснати. Т.нар. хранителни добавки в тези случаи играят положителна роля. С внасяне на "добрите" лактобацилни щамове по естествен път се потиска разрасналата се условно патогенна в патогенна чревна флора.