Отговаря д-р Юлия Григорова, консултант на в. "24 часа" по гастроентерология от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Правилно подбраните показания за операция на стомаха по метода Био-Рот II, както и добре извършената операция са опорните точки в успешния изход.

Тази операция се налага:

При неефективно лечение на стомашни или дуоденални язви с консервативни средства.

При усложнени язви - със стеноза, с малигнено изграждане, с кървене, перфорация или прорастване в съседен орган (напр. панкреас).

Био-Рот II се прави и при малигнени тумори на стомах, панкреас, жлъчна система, когато искаме да "прескочим" неоперабилно препятствие в хода на храносмилателната система.

Най-общо при тази операция се изрязва долна и средна част на стомашната кухина (антрум и част от корпуса). Към стомашния остатък се закачва бримка от тънко черво, по която да минава храната. Дуоденалният чукан се "задънва" и също се свързва с тънкото черво (така че произвеждащите в него жлези и техният секрет да изтичат с жлъчните сокове за нуждите на храносмилането).

С отрязването на долната част от стомашната кухина се премахват жлезите, които произвеждат пептичния (разяждащ) фактор: солна киселина, гастрин и др. Ако тази резекция е недостатъчна по размери (например с цел да се съхрани по-голяма част от органа), настъпва отново повишено солно-кисело свръхпроизводство и чести рецидиви на стомашната язва (в областта на стомашния остатък) или дуоденом (дванадесетопръстник) на язва на анастомоза (мястото на зашиване), на чукана, на тънкочревната бримка и т.н. Рецидивите могат да се дължат и на неправилно отвеждане на жлъчните сокове, които също съдържат жлъчни киселини - получава се т.нар. алкален гастрит.

Късните постоперативни усложнения могат да са свързани със стеноза (стестение) на анастомозата и пасажни смущения. До запушване се стига и при възпалителни промени, придружени от оток на лигавицата и защитен спазъм. Ако операцията е извършена поради малигнено страдание, стенотичният процес може да се свърже с рецидив или прорастване на процеса в съседни органи и лимфни възли.

За изясняване на причините при всеки отделен случай е необходимо консултация с гастроентеролог или с оператора и изясняване на проблема чрез рентгено-контрастно проследяване на пасажа и фибро-гастро-дуоденскопия за вземане на материал от патологичните участъци.

При установяване на нова язва има две възможности - или коригиране (разширяване) на стомашната резекция, ваготомия (отрязване на нeрвус вагуса) и др., по преценка на вашия лекуващ екип, или доживотно приемане на медикаменти, блокиращи солната киселина. Често пъти дебелото черво притиска издигнатата тънкочревна бримка. Затова рентгеновото проследяване трябва да стане чрез т.нар. "дирижиран" пасаж. При всички случаи проблемът е комбиниран и се решава от екип от специалисти.