Отговаря д-р Юлия Григорова, консултант на в. "24 часа" по гастроентерология от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Увиснал стомах, нагънато и спастично черво са различни състояния, които могат и да се съчетаят. Птозата (увисването) на стомаха или друг орган е по-често придобито и по-рядко вродено анатомично местоположение, което е по-ниско от обичайното.

Получава се при рязко отслабване, при вдигане на тежки предмети или тежки натоварвания, свързани с рязко и внезапно повишаване на вътрекоремното налягане. В обичайни условия на живот се случва рядко, поради това че стомахът е фиксиран с много анатомични връзки към диафрагмата, черния дроб, дебелото черво и други съседни органи.

Птозата, или увисналият стомах, се съпътства често със смущения при придвижването на храната и симптоми на недобро смилане. Рентгеново или ендоскопско изследване диагностицира местонахождението му в малкия таз. При напълването му с храна притиска съседни органи (пикочен мехур, уретер, тънко или дебело черво), получават се различни варианти на коремни болки, подуване от газове, оригвания на несмляната храна, дизурични смущения, затруднено изхождане по голяма или малка нужда и др.

В началните етапи и по-леки форми се опитва терапевтично поведение с медикаменти, улесняващи перисталтиката, смилането на храната, газоотнемащи и леки лаксативи. Съветва се да се носят укрепващи колани и повдигащи корсажи, еластични пояси и други средства за повдигане на увисналите органи. Позата при хранене или след нахранване трябва да е адекватна на лесното преминаване на храната.

До оперативно лечение се прибягва при тежки състояния на непроходимост с отслабване на тегло (недохранване), повръщане хронично на несмляна храна или притискане на важни органи със сериозни последствия. Прибързаното опериране не води до добри резултати.

Подобно е терапевтичното поведение и при нагънати и силно увиснали черва. Спазмите по червата са функционални състояния, които могат да бъдат обусловени от нервно-емоционално естество, диетични грешки или възпалителна причина. Чревни спазми се срещат и при патология на съседен орган (например бъбречно-уретерна литиазна криза, гинекологични или заболявания на простатната жлеза и др.). Т. нар. спастичен колит е компонент от синдрома на раздразненото дебело черво (колон притабиле) и се лекува консервативно със спазмолитици, прокинетици, седатива, антидепресивни медикаменти, диетично хранене.