28°C   София
 

Отговаря д-р Юлия Григорова, консултант на в. "24 часа" по гастроентерология от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Увиснал стомах, нагънато и спастично черво са различни състояния, които могат и да се съчетаят. Птозата (увисването) на стомаха или друг орган е по-често придобито и по-рядко вродено анатомично местоположение, което е по-ниско от обичайното.

Получава се при рязко отслабване, при вдигане на тежки предмети или тежки натоварвания, свързани с рязко и внезапно повишаване на вътрекоремното налягане. В обичайни условия на живот се случва рядко, поради това че стомахът е фиксиран с много анатомични връзки към диафрагмата, черния дроб, дебелото черво и други съседни органи.

Птозата, или увисналият стомах, се съпътства често със смущения при придвижването на храната и симптоми на недобро смилане. Рентгеново или ендоскопско изследване диагностицира местонахождението му в малкия таз. При напълването му с храна притиска съседни органи (пикочен мехур, уретер, тънко или дебело черво), получават се различни варианти на коремни болки, подуване от газове, оригвания на несмляната храна, дизурични смущения, затруднено изхождане по голяма или малка нужда и др.

В началните етапи и по-леки форми се опитва терапевтично поведение с медикаменти, улесняващи перисталтиката, смилането на храната, газоотнемащи и леки лаксативи. Съветва се да се носят укрепващи колани и повдигащи корсажи, еластични пояси и други средства за повдигане на увисналите органи. Позата при хранене или след нахранване трябва да е адекватна на лесното преминаване на храната.

До оперативно лечение се прибягва при тежки състояния на непроходимост с отслабване на тегло (недохранване), повръщане хронично на несмляна храна или притискане на важни органи със сериозни последствия. Прибързаното опериране не води до добри резултати.

Подобно е терапевтичното поведение и при нагънати и силно увиснали черва. Спазмите по червата са функционални състояния, които могат да бъдат обусловени от нервно-емоционално естество, диетични грешки или възпалителна причина. Чревни спазми се срещат и при патология на съседен орган (например бъбречно-уретерна литиазна криза, гинекологични или заболявания на простатната жлеза и др.). Т. нар. спастичен колит е компонент от синдрома на раздразненото дебело черво (колон притабиле) и се лекува консервативно със спазмолитици, прокинетици, седатива, антидепресивни медикаменти, диетично хранене.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

Ако спрете да пушите, здравето се подобрява по график

Без значение колко дълго е пушил - 30 дни или 30 години, организмът на пушача може да се освободи от...

ПОСЛЕДНО ОТ

Необходими продукти: 200 гр. листа от спанак 50 мл. мляко 1/2 ч.л. захар 1 с.л. брашно 50 мл. адаптирано мляко 5 гр. масло Начин на приготвяне: Измийте листата на спанака и ги сварете за 10-15 мин. Когато омекнат, пасирайте, прибавете 50 мл. мляко и 1/2 ч.л. захар. Препечете 1 с.л. брашно, размийте го с 50 мл. адаптирано мляко, варете 2-3 мин.

"Заслужаваш всяко щастливо нещо в живота, защото си чудесно дете" е само едно от тях. Ето кои са останалите. Ти си невероятен слушател. Носиш доброта в сърцето си. Ти си светлината в моя живот. Винаги прави това, което е правилно. Независимо от обстоятелствата. Пред теб няма лимити за това, което искаш да постигнеш. Ти си наистина невероятен/на.

За да очаквате детето да е благодарно за нещата, които получава и правите за него, е логично да му дадете същото в замяна. Започнете с думите "благодаря". Не пропускайте да му ги казвате винаги, когато има защо. Направете така, че да ви чува, когато благодарите на други хора. Не му давайте всичко, което пожелае. Научете се да отказвате.

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Женският ни национален отбор по волейбол записа втора поредна победа в Лигата на нациите. В среща от 13-ия кръг, играна в китайския град Нингбо, българките надиграха световния шампион Сърбия с 3:1 (21:25, 25:21, 25:17, 25:23). Нася Димитрова и Мирослава Паскова завършиха с по 15 точки за успеха на България, а Гергана Димитрова прибави 14.

Още 64 стари сгради в Пловдив са на път да станат като нови. Те попадат във втората вълна на саниране, която е за 18 млн. лева. Досега в града са обновени по програмата за енергийна ефективност около 120 панелки, каза зам.-кметът Димитър Кацарски. По думите на градоначалника Иван Тотев тези дни са им "изсипали" над 50 проекта за саниране.

Абсолютно безобразие нарече кметът Иван Тотев липсата на работещи климатици в градските автобуси. Тези дни температурата навън надминава 33 градуса.  Пловдивчани се оплаквали, че в рейсовете не се диша. Обяснението на кондуктори и шофьори било, че шефовете на транспортни фирми не им разрешавали. "Възможно е някой служител да е ядосан на