18°C   София
 

Отговаря д-р Борислав Герасимов, консултант по неврология на в. "24 часа" от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Малигненият (злокачествен) невролептичен синдром е относително ново понятие. Това е тежко, опасно за живота усложнение на антипсихотичната терапия при пациенти, приемащи няколко антипсихотици. В над 80% от случаите се среща при болни под 40-годишна възраст и е два пъти по-чест у мъже, особено при невролептично лечение с няколко медикамента и предхождаща злоупотреба с алкохол.

Клиничната картина включва четири групи симптоми - необичайна хипертермия (повишена температура) над 38 градуса без доловима инфекциозна причина, нарушено съзнание, ригидно (пластично) повишен мускулен тонус и поне две вегетативни нарушения като сиалорея (слюнкотечение), дисфагия (нарушено гълтане), тахипнея (ускорено дишане).

А също и изпотяване, инконтиненция (изпускане по малка нужда), тахикардия (ускорен пулс), артериална хипертония. Има необяснима левкоцитоза (повишен брой на бели кръвни телца в кръвта) и повишена серумна креатинфосфокиназа (характерна за нарушение на обмяната на веществата в мускулите и разпад). Развива се в първите 7-10 дни от началото на антипсихотичното лечение. Ако не се спре лечението с невролептици, е възможен и смъртен изход при 5-20% от случаите на класическата форма.

Леката форма е с доброкачествено протичане и пълно обратно развитие на симптомите след спиране на лечението за 5-10 дни. Рядко се стига до интензивно лечение и наблюдение и дори до реанимационни интервенции. Запомнете - при съчетание на мускулна ригидност и особено необясним фебрилитет (висока температура) трябва незабавно да се спре антипсихотичното лечение до изясняване на произхода на фебрилитета, както и при наличието на повече от два от посочените четири групи симптоми или двата параклинични показателя в кръвта. Използването на невролептици дори от лекари непсихиатри е опасно и крие много рискове дори за живота на болните.

Психотропните вещества - невролептици, антидепресанти, транквилизатори и психостимуланти, освен остри отравяния при хронична употреба и злоупотреба предизвикват сериозни странични явления от страна на нервната система. Известно е също така, че невролептиците потенцират (засилват) действието на алкохола, аналгетиците, психостимулантите, малките транквилизатори, антидепресантите и анестетиците.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Разгадаха първото убийство в историята

Човекът е хищник, присъщо му е да убива. Според Библията Авел е първата жертва на убийство в света....

Клуб за танци зарази хиляди, уби над 300

Клуб за танци до град Алесандрия, посещаван от възрастни хора, причинил експлозия от зараза с...

Лекари в САЩ - смаяни колко бързо се влошават и умират пациентите от COVID-19

Един медицински работник нарече това "безумно", а друг каза, че това те превръща в параноик -...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия срещу коронавируса имат много въпроси за реакциите на...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...