Отговаря д-р Борислав Герасимов, консултант по неврология на в. "24 часа" от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Бруксизъм, или скърцането и търкането със зъбите по време на сън, както и говоренето по време на сън (сомнилогизъм) са в групата на т.нар. парасомнии - функционални разстройства на съня с доброкачествен характер, които са свързани най-често с определен стадий на съня и са по-характерни за детската възраст. Срещат се макар и по-рядко и у по-възрастни индивиди. При децата изследването за глисти често е положително и след успешното им лечение скърцането със зъбите обикновено изчезва спонтанно. При възрастните, най-често след преживян стрес скърцането със зъби и триенето им, което е сравнително рядко срещано, е толкова силно изразено, че засяга повърхността на зъбите и дори разрушава емайла им, може да засегне околозъбната мека тъкан и да предизвиква болки в челюстите. Към тези доброкачествени и успешно лечими състояния спада и т.нар. нощен страх (павор ноктурнос), който най-често се проявява с внезапно събуждане по време на сън, придружено с вик, плач и вегетативни прояви като изпотяване, сърцебиене, ускорено дишане, разширени зеници и поведенчески реакции, като на сутринта децата нямат спомен за случилото се.

Стереотипните, повтарящи се движения на главата, шията и тялото известно време след заспиването са известни като "сънни ритмии". Сънното опиянение, или "събуждането с объркване", пък се изразява с трудно и продължително събуждане с известна степен на дезориентираност и обърканост за време и пространство, което може да продължи минути и дори часове. Всеки по-опитен невролог клиницист може вече успешно да лекува тези различни, но с една причинно-следствена връзка (етиопатогенеза) болестни или временни функционални състояния и разстройства на съня.

Тези състояния обикновено не са опасни за здравето, дори ако не се лекуват целенасочено, и често преминават спонтанно, с узряването на нервната система след пубертета. Лечението винаги трябва да е индивидуално, целенасочено и достатъчно упорито, за да се преодолеят създадените и често труднопреодолими патологични стереотипи и допълнителни невротични разстройства. Не са редки рецидивите.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Разгадаха първото убийство в историята

Човекът е хищник, присъщо му е да убива. Според Библията Авел е първата жертва на убийство в света....

Клуб за танци зарази хиляди, уби над 300

Клуб за танци до град Алесандрия, посещаван от възрастни хора, причинил експлозия от зараза с...

Лекари в САЩ - смаяни колко бързо се влошават и умират пациентите от COVID-19

Един медицински работник нарече това "безумно", а друг каза, че това те превръща в параноик -...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия срещу коронавируса имат много въпроси за реакциите на...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...