Отговаря д-р Борислав Герасимов, консултант по неврология на в. "24 часа" от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Главозамайването, нестабилността и световъртежът (вертиго) са субективни усещания. Понякога чувството е, че предметите наоколо се въртят в една посока (системен световъртеж), или има усещане за нестабилност и залитане в неопределена посока (несистемен световъртеж).

Т.нар. периферен отоневрологичен синдром се проявява при различни болестни процеси, засягащи вътрешното ухо и вестибуларния апарат, и се лекува от УНГ специалисти.

По-чест у по-възрастните е централният отоневрологичен синдром при засягане на ствола на мозъка, където са локализирани центровете за запазване на равновесието и на позицията на тялото в пространството. Те се засягат обикновено при вертебробазиларна недостатъчност (мозъчносъдова болест), инсулти и тумори в тази област. Преди да се започне лечение, е необходима точна диагноза, която определя и терапевтичното поведение, и резултатите от него. Нерядко тези състояния се придружават и с падания с непредвидими последици.

Често причините са комплексни - както мозъчносъдова болест, така и шипове във врата, които могат да влошат кръвоснабдяването на ствола на мозъка. Понякога са необходими и консултация с отоневролог, и изследване на мозъчните кръвоносни съдове с доплерова сонография.