Отговаря д-р Борислав Герасимов, консултант по неврология на в. "24 часа" от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

В последните години науката разкри много от загадките на съня. При по-продължително лишаване от нормален сън могат да се развият тежки и трудно лечими състояния със сериозни последици за здравето.

Разстройствата на съня (инсомнии) са често явление (при 20-40% от хората). Всеки трети има проблеми със заспиването, събуждането, продължителността и структурата на съня и неговата достатъчност. Проблемът е изключително важен и поради обстоятелството, че близо една трета от живота на човека преминава в това особено състояние. Безсънието е предпоставка за отключване на много и различни заболявания, които са в непосредствена връзка с правилното и навременно лечение на всеки дискомфорт и промени в съня.

Разстройствата на съня биват преходни (временни) и хронични. Преходните обикновено са в резултат от преживян стрес, вирусни инфекции, смяна на часовите пояси при по-далечни пътувания или при по-дълготрайно лишаване от сън. Те се характеризират с трудно заспиване, краткотраен сън и ранно събуждане сутрин. Хроничното безсъние е по-характерно за по-възрастните хора, които често се оплакват, че не могат да се наспят и да достигнат до нормален сън. Често то е следствие на други хронични болести, болки, депресия, анорексия, напрегнатост, кашлица, затруднено дишане, злоупотреба с алкохол, кафе и стимулиращи средства, стомашно-чревни, сърдечносъдови заболявания и други хронични проблеми.

Разбира се, не всички, които имат проблеми със съня, са болни. Запомнете, че не трябва продължително да употребявате едни и същи сънотворни, защото принудителният всекидневен и еднообразен медикаментозен сън ви лишава от част от стадиите на съня и от абсолютно необходимите сънища при някои от фазите, а това може да ви причини дори вреда. Прекъсвайте периодично и давайте възможност на естествените защитни механизми на мозъка да се включат и да възстановят нарушеното от медикаментите равновесие.