Отговаря д-р Борислав Ацев, кардиолог, консултант на "24 часа" от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Туморите на сърцето се срещат рядко и са много разнообразни, защото могат да произхождат от самото сърце, но по-често са метастази на тумори, появили се първично в други органи. Тези, които произхождат от сърцето (първични) се срещат в около 0,28% от хората. При възрастни пациенти най-често се срещат миксом - 46% от всички доброкачествени тумори на сърцето и ангиосарком - 33% от всички злокачествени. Съществуват още липом, папиларен фиброеластом и други доброкачествени, както и рабдомиосарком, мезотелиом и др. от злокачествените, като някои от тях са по-чести при деца и новородени.

Диагнозата на туморите е сложна поради факта, че първоначалните оплаквания са неспецифични и често са маскирани от други заболявания. Най-често болните чустват задух, понякога имат температура, загуба на тегло, загуба на съзнание, кръвохрак и др. В последното десетилетие напредъкът в диагностичните методи е много голям и при появата на такива симптоми обикновено болните се изследват на ехокардиография, компютърен томограф или магнитен резонанс, което е достатъчно за откриване на тумор.

Навременното откриване на туморите на сърцето е много важно за прогнозата на заболяването и предотвратяване на множество усложнения (емболия, внезапна смърт и др.). Ранната диагноза дава възможност за навременна операция, която при повечето случаи е предпочитан метод за лечение. Диагностичното уточняване включва и допълнителни лабораторни и др. методи, което налага болният да се обърне за помощ към специалисти - кардиолози, онколози и кардиохирурзи. Препоръчвам на тези болни да се консултират в кардиохирургични болници, защото са с най-богат опит.