Отговаря д-р Борислав Ацев, кардиолог, консултант на "24 часа" от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Най-съществените проблеми след операция на сърдечен порок може да са тромбозирането (запушването) на клапните протези и тяхното инфектиране (протезен ендокардит). Затова най-важното е всеки ден стриктно да спазвате схемата за приемане на лекарствата за разреждане на кръвта, които са ви определили при изписването от болницата.

Най-малко един път месечно трябва да изследвате протромбиновото време в компетентна лаборатория и да дозирате лекарствата според стойностите му.

Има ограничения за използване на мускулни инжекции и извършване на травматични физически труд и спорт поради опасност от кръвонасядане (хематоми).

Когато са необходими кръвни зъбни манипулации и различни хирургични намеси, лекарствата, които се пият за разреждане на кръвта, за няколко дни трябва да се заменят с препарати, определени от лекаря. Преди, по време и след такива манипулации и операции трябва да се използва антибиотична защита. Лекуващият лекар определя какви антибиотици да се вземат. Прилагането им се налага и при простудни заболявания, инфекции, при продължителен грип и други състояния, които застрашават състоянието на сърцето. Препоръчително е всяка година да се поставя противовирусна ваксина.

Ограниченията в ежедневието, двигателният режим и диетичното хранене се определят строго индивидуално от лекуващия кардиолог. Те зависят от общото и физическото състояние след операцията, доколко заболяването е засегнало сърцето и в какъв стадий е извършена операцията, от усложненията, възрастта и други индивидуални особености.