Отговаря д-р Борислав Ацев, кардиолог, консултант на "24 часа" от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Климаксът е изключително важен период в живота на всяка жена, защото с неговата поява се променят целият организъм, неговите функции и психоемоционалното състояние на индивида. Намаляването на защитните хормони, най-вече естрогените, води до появата на редица заболявания и влошено самочувствие. След този период зачестяват сърдечносъдовите заболявания като хипертония, исхемична (коронарна) болест на сърцето и др. В живота на жената възникват всекидневни въпроси, свързани с нейното здраве и главно как да се предпази от застрашаващите я болести. Основна и широкоприложима терапия в този период е естрогензаместителната терапия.

До ден днешен това лечение предизвиква много дискусии, но неговият ефект е безспорен при правилното му приложение, съобразено с индивидуалните особености на пациентката. Доказани положителни резултати имат естрогенните лекарства при профилактика на остеопорозата, забавяне на състаряването и даже при болестта на Алцхаймер, защита на кожата и лигавиците, съхраняване на интелектуалната функция и самочувствието. За съжаление наложи се корекция на резултатите от последните 20 години, които показваха снижение на сърдечносъдовите заболявания при жени в менопауза, приемащи естрогени. Нови две големи изследвания показаха, че хормоналното лечение не помага за намаляване на сърдечносъдовите заболявания, дори при жени, съчетаващи естрогените с тютюнопушене, рискът от сърдечен инфаркт нараства няколко пъти.

Правилното поведение в тези случаи изисква да се контролират рисковите фактори (хипертония, повишен холестерол, повишена кръвна захар, цигари, наднормено тегло), а хормоните да се приемат за правилното регулиране на функцията на нервната и ендокринната система, които имат пряко въздействие върху тях. Например едва ли ще бъде траен и оптимален резултатът при лечение на повишеното кръвно налягане, ако освен антихипертензивните препарати не се използват леки успокояващи и естрогени, които са особено ефективни при новопоявила се хипертония.

Не може да се направи правилен избор за или против хормонално лечение в климакса, без обстоен анализ на състоянието на женския организъм. Този анализ се прави от различни специалисти (кардиолог, ендокринолог, гинеколог, мамолог) след редица задължителни изследвания. Преди да се започне хормонално изследване, и след това ежегодно трябва да се провеждат прегледи на сърцето, женските полови органи и гърдите, включително мамография, защото наличието на тумори, тромбоза и др. се явяват противопоказание за този вид лечение.