Отговаря д-р Борислав Ацев, кардиолог, консултант на "24 часа" от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Хипертоничните кризи са едни от най-често срещаните спешни състояния в медицината. По данни на европейски болници те са 27% от всички спешни случаи в течение на 1-годишно изследване.

Рязкото повишаване на кръвното налягане (хипертонична криза) се среща във всички възрасти и може да се дължи на много причини, но общото е, че повечето хора получават криза поради недиагностицирана и съответно нелекувана хипертонична болест в течение на години или неадекватно и безрезултатно лекувано кръвно налягане.

Хипертоничната криза обикновено е състояние, протичащо драматично с долна граница на артериалното налягане повече от 140 мм живак, главоболие, нарушения на зрението, гадене и повръщане, а понякога се стига до кома. Тя обикновено е провокирана от външни или вътрешни фактори, като по-чести от тях са стрес и психоемоционални напрежения, злоупотреба с цигари и алкохол, преяждане, прекомерно физическо натоварване, безсъние, промяна на атмосферните и климатичните условия и др.

Много е опасно, ако болните не вземат мерки при често повтарящи се кризи, защото от тези, които не се лекуват, преживяват само 10-20% до 1 г., а при тези, които имат постоянно и резултатно лечение 5 години, преживяват повече от 70%.

Най-чести усложнения, които водят до смъртен изход, са сърдечният инфаркт и мозъчният инсулт. Тези страшни данни налагат спешна консултация с лекар и по-нататъшно бързо изследване и лечение на болния. Още при оказването на спешна помощ лекарят е длъжен да прецени трябва ли да настани болния за наблюдение и интензивно лечение в болница, или може да се справи в дома му или на работното му място. Според степента на хипертоничната криза могат да се използват таблетки през устата или съдоразширяващи инжекционно.

Най-важното е още след първата хипертонична криза да се обърнете към специалист кардиолог, който ще ви изследва цялостно с помощта на електрокардиограма, ехокардиография, 24-часово холтер изследване на кръвното налягане и др. По очните дъна, лабораторни изследвания на кръв и урина, както и мозъчната функция могат да се определят степен на поражения и прогнозата.

За профилактика на хипертоничните кризи се налага постоянно и ефективно медикаментозно лечение до края на живота всекидневно под строг контрол на лекуващия лекар. Важна роля в това отношение играе правилният начин на живот - движение и рационално хранене.