Отговаря д-р Борислав Ацев, кардиолог, консултант на "24 часа" от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Повечето хора с високо кръвно налягане (артериална хипертония) нямат оплаквания дори след напредване на процеса. Това е коварно, защото разбират за хипертонията много години след началото на болестта при усложнения на органи.

Важен симптом при високото кръвно налягане е главоболието. При тези, които не знаят за хипертонията си, то се среща в 17%. Около 71% от болните с подобни стойности на кръвното налягане, които знаят за заболяването, имат главоболие. То не зависи от стойностите на кръвното. Среща се в 15-20% от хипертониците при стойности под 95 долна (диастолна) граница и при стойности над 125 горна (систолна) граница.

Много често, особено при последните групи пациенти, е трудно да се отличи главоболието вследствие на хипертония от психогенното, артрозното и алергичното.

При високото кръвно налягане болката се появява обикновено в ранните сутрешни часове по цялата глава или челно, понякога и в тила. При дневна преумора и психическо натоварване се появява и надвечер.

За разлика от хипертонията мигренозната болка е на пристъпи, интензивна и честа и не преминава при приемане на лекарства за понижаване на кръвното налягане. Мигренозната болка се свързва преди всичко с гадене и повръщане, с очни и неврологични смущения. Хипертонично болни често имат мигрена, но пряка зависимост не е намерена.

Появата на главоболие по принцип изисква сериозно отношение. Обърнете се към семейния лекар. Той да проследи кръвното ви налягане поне две седмици всяка сутрин и вечер, да проследи и характера на болката. Ако е новопоявила се, изисква консултации от невролог и кардиолог. За хипертоника е необходимо пълно изследване на функцията на сърцето, на очни дъна, на бъбреците и неврологичен статус. В зависимост от естеството на главоболието може да се наложат допълнителни изследвания, като рентгенови снимки на шийни прешлени, на синуси, компютърна томография, електроенцефалография и др.

При пълна и точна диагноза лесно се определя лечението. То може да бъде само с подходящи за високо кръвно налягане лекарства, специфични за мигрена или други при допълнителни причини. При всички случаи могат да се използват и обезболяващи след лекарската консултация.