Отговаря проф. Мира Кожухарова от Центъра по заразни и паразитни болести. Тя е национален консултант по заразни болести. Дава отговори на читателски въпроси в приложението "Докторе, кажи!" на в. "24 часа" от създаването му през 2001 г.

Първата ваксина срещу заразяване с човешки папилома вируси, които са основна причина за рак на шийката на матката, предракови състояния и генитални брадавици, вече се прилага в България.

Ваксината е нова не само у нас. В ЕС бе регистрирана на 20 септември 2006 г., а в САЩ - на 6 юни 2006 г. На 28 юни 2006 г. Съветът за имунизационна практика в САЩ препоръча имунизация на всички момичета на 11-12 годишна възраст.

Ваксината предпазва от 4 типа папилома вируси (типовете 6, 11, 16, 18), които причиняват 70% от случаите на рак на маточната шийка и 90% от гениталните брадавици.

Ваксината е рекомбинантна и не съдържа нито живи, нито убити вируси. Съставена е само от неинфекциозни, вирусоподобни частици.

Проучвания с хиляди доброволци (момичета и жени на възраст от 9 до 26 г.) в целия свят са доказали нейната безопасност и много добра поносимост. Имунизацията няма сериозни нежелани реакции. Най-често е имало кратка болезненост на мястото на инжекцията.

Ваксината е от 0,5 мл и се прилага инжекционно в мускула. Имунизационният курс е от 3 последователни дози по схемата 0-2-6 месеца. Съвместима е с другите ваксини, прилагани в детска възраст, и може да се прилага едновременно с тях.

Имунизацията се препоръчва за момичета и жени от 9 до 26 г. Разбира се, за дълготраен ефект трябва да са имунизирани не само девойките, а всички младежи. Но за целта са нужни повече наблюдения при момчетата.

Смята се, че най-подходящата за имунизация група, при която може да се разчита на оптимален резултат, са момичетата на 11-12 години.

Очакваният ефект при имунизация на сексуално активни девойки и млади жени е по-нисък, защото вероятно вече са инфектирани с папиломни вируси. Затова се приема, че имунизацията трябва да предхожда началото на половия живот. Въпреки това тя е препоръчителна и полезна и за жени до 26-годишна възраст, защото все пак може да им осигури защита - тези, които са вече инфектирани с един папиломен вирус, ще бъдат предпазени от инфекция с другите вируси, включени във ваксината.

Ваксината обаче не е лечебен препарат и не може да се използва за лечение на инфекция или на свързаните с нея рак или преканцерози.

Колко зълъг ще е имунитетът, засега не може да се определи категорично. Наличните данни сочат за поне 5 г. За 5-годишен период не е наблюдавано снижаване на постваксиналния имунитет. Това подсказва, че вероятно предпазният ефект ще е значително по-дълъг. Нужни са проучвания, за да се разбере средната продължителност на имунитета и дали са необходими реимунизации.

Засега ваксината не се препоръчва за бременни, защото няма достатъчно данни за това дали е безопасна за майката и плода. Ако жената забременее, след като е започнала имунизация, следващата доза или дози се отлагат за след раждането.

Имунизацията не отменя прилаганите досега мерки и по-точно редовните гинекологични прегледи и разумното сексуално поведение (постоянен партньор, използване на презервативи и т.н.).

Имунизираните жени също трябва да се преглеждат. Защото ваксината им осигурява протекция срещу четирите типа човешки папилома вируси с най-голямо значение, но не и срещу всички папилома вируси, които причиняват рак. Тя не предпазва и от другите болести, предавани по полов път.

Освен това ако не е довършен имунизационният курс или жената е имунизирана, след като вече е била инфектирана с човешки папилома вирус, не може да се разчита ваксината да я предпазва.