8°C   София
 

Отговаря проф. Мира Кожухарова от Центъра по заразни и паразитни болести. Тя е национален консултант по заразни болести. Дава отговори на читателски въпроси в приложението "Докторе, кажи!" на в. "24 часа" от създаването му през 2001 г.

Заради масовата имунизация на децата, въведена у нас в края на 50-те г., болните от коклюш рязко намаляха. Тази инфекция дори се позабрави, така че млади родители не знаят за нея и се изненадват, ако дете се разболее.

До създаването на ваксина и масовото й прилагане от средата на ХХ век коклюшът е една от най-честите тежки детски заразни болести по света и в България.

Трябва да се има предвид, че спадът на боледуващите се дължи на имунизацията, не на изчезване на болестта. Коклюшът не може да се ликвидира и рискът неимунизиран да се зарази остава.

Причините да расте заболяемостта в България (и в други страни) са комплексни. Значение има и подобрената лабораторна диагностика, но и увеличаващият се брой на неимунизираните деца. Най-често се отлагат редовните имунизации или има отказ от имунизация.

Ако обаче лекар я отлага, трябва да е след сериозна преценка и само при противопоказания - временни или трайни и отнасящи се специфично до коклюшната ваксина (те са доста редки).

Коклюшът (пертусис, магарешка кашлица) е остра инфекция. Бактерията се предава по въздушно-капков път. Силно заразна е при епидемичен взрив в детски колективи и семейства засяга над 80% от всички без имунитет (които не са преболедували и не са ваксинирани).

Коклюшът протича в 3 стадия: катарален, спастичен и възстановителен. Първият е 7-10 дни, вторият - 2-4 седмици, третият - от 2 седмици до 2 месеца.

Типична за болеста е мъчителната спастична кашлица във втория стадий, когато около месец има характерни пристъпи. Те са повече през нощта, траят до няколко минути и често завършват с повръщане. След 3-4 седмици пристъпите оредяват, по-леки са, повръщанията спират и състоянието се подобрява. Кашлицата обаче не изчезва и остатъчни пристъпи има два и повече месеца след началото на болестта.

Лечението е с антибиотици, които намаляват риска от усложнения, но почти не влияят на хода на болестта и на самата кашлица. По тези причини както лекарите, така и родителите трябва да знаят, че най-важно е децата да бъдат предпазени и да не се допуска да се разболяват от коклюш. Единственото средство за това е ваксината.

У нас тя се прилага в комбинация - ваксина против дифтерия-тетанус-коклюш (ДТК ваксина) и е включена в имунизационния календар. Прави се безплатно на всички деца на 2, 3 и 4 месеца и на 2 г. от личния им лекар и е напълно безопасна.нова форма на COVID
01/02/2021 10:19:39

Е как какво е коклюш - и децата знаят че това е поредната нова форма на COVID :))) Що се пънете да викате разни професори, всички го знаем и без тях :)

уолъс
01/02/2021 12:33:31

Пертусис (коклюш) съдържащите ваксини са най-опасните педиатрични ваксини, основна причина за т.нар. Синдром на Внезапната Детска Смърт (при бебета до 1г), за увеличена обща детска смъртност при момичетата (10-кратно увеличение в Африка), впрочем ВСИЧКИ "неживи" ваксини имат подобен неспецифичен ефект - ФАКТ, всеки може да провери... за неврологичните и автоимунни заболявания също... Дълг на всеки родител е да търси истината и поеме отговорност за здравето и живота на децата си, да вярваш че медико-фармацевтичната мафия ти мисли доброто е белег на ГЛУПОСТ и НЕВЕЖЕСТВО!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Висоцки измръзва на балкон

Нов опит да се разбули мистерията около смъртта на Владимир Висоцки бе направен наскоро в руския...

Д-р Йовчо Топалов извърши резекцията на комунизма

На 11 януари на 90-годишна възраст почина военният лекар Йовчо Топалов, извършил пълната резекция на...

Почина основателят на ВМА проф. Йовчо Топалов

Военномедицинска академия изказа съболезнования на  близките на проф. Йовчо Топалов – началник на...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Тревожни сигнали, които получаваме от бъбреците

Особен орган са бъбреците. Милиони хора по света страдат от някакъв проблем с тях, без да го...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...