Отговаря проф. Мира Кожухарова от Центъра по заразни и паразитни болести. Тя е национален консултант по заразни болести. Дава отговори на читателски въпроси в приложението "Докторе, кажи!" на в. "24 часа" от създаването му през 2001 г.

Хранителните отравяния възникват при ядене на храни с токсични вещества.Те могат да бъдат: химични (тежки метали, органични съединения); токсини в растения, гъби, водорасли, риби. Най-често обаче са токсини от бактерии, които са се размножили в храната (ботулиново, стафилококово отравяне и др.).

Стафилококовите са чести и ги има навсякъде по света. Причиняват ги вещества, наречени ентеротоксини, които се синтезират и отделят от някои стафилококи при тяхното размножаване и развитие. Самите стафилококи са навсякъде и заразяват дори здрави хора. Това улеснява попадането им в храните, особено ако се обработват ръчно. Там стафилококите се размножават и образуват ентеротоксини.

Този процес е особено интензивен в топло време през лятото. Кулинарната обработка (варене, печене) ще убие бактериите, но ентеротоксините са термоустойчиви. Така че веднъж заразена, храната остава опасна. Най-често се боледува от храни, които се пипат с ръце и след това не се подлагат на термична обработка, но тя е кратка и после не се съхраняват в хладилник.

Такива рискови храни са сладкиши, кремове, салати, сосове, сандвичи, някои колбаси и сирена, нарязани меса и др. Ако те стоят няколко часа на стайна температура, образуващите токсини стафилококи бързо да се умножават и от това се натрупват термостабилни ентеротоксини.

Извор на заразата са хора с гнойни инфекции на пръстите на ръцете, очите, с абсцеси и циреи, с акне, с назофарингити, но и здравите носители. Заразата може да се предаде и от животни (най-често крави) чрез мляко и млечни продукти, особено сирене.

Инкубационният период е много кратък. От консумиране до поява на симптомите минават 30 минути до 8 часа (средно 2-4 часа). Клиничната картина е с остро, рязко начало, драстично влошаване на състоянието, гадене, повръщане, спазми, диария, спад на кръвното.

Боледува се няколко дни, но може са се наложи прием в болница.