Зъбният емайл е най-твърдият материал в човешкото тяло. Но ако го пробие кариес, ако го напукат киселинни храни и напитки или ако се протрие от усърдно търкане с четката за зъби, той не се възстановява.

Така е засега, но това може да се промени. Проф. Джанет Морейдиън-Олдак от Калифорнийския университет е разработила хидрогел, който стимулира растежа на емайла и минерализира дентина на зъбите. Гелът е патентован и съдържа амелогенинов пептид. Амелогенинът е градивното вещество на емайла при човека и животните, а пептид е верига от аминокиселини, изграждащи белтъците.

Пептидите в гела са с къси вериги, каквито са те и в най-важния белтък в естествения емайл, обяснява д-р Олдак. Гелът се нанася чрез боядисване по зъб, който е станал чувствителен на топло и студено или има начален кариес. Пептидът в гела възстановява апризматичния слой на емайла. Сега екипът на д-р Олдак проверява дали гелът прави същото и с дентина.

"Целта ни е да създадем материал за зъбни пломби, който да съдържа и къси пептиди", каза д-р Олдак пред "Медикал експрес".

За да тества новия гел, екипът разрязал с диамант един мъдрец на тънки филии. Намазал ги с гела, но във всяка оставил ненамазан участък. После ги потопил в киселина, за да предизвика деминерализация и образуване на кариеси в непокритите участъци. След намазване и на кариесите с гела, зъбните филии били потопени в изкуствена слюнка с калциев фосфат. Под микроскоп било проследено заздравяването на зъбния композит.

Оказало се, че гелът е много по-ефикасен от флуора, който отлага калциевия фосфат по пукнатините в зъбната повърхност и ги заглажда.

И все пак новият гел няма да спестява ходенето на зъболекар. "Нямаме намерение да превръщаме зъболекарите в безработни. Просто ще предотвратим появата на дълбоки кариеси чрез своевременно полагане на гела, за да се възстанови пробитият емайл", казва проф. Олдак.