Столичната община организира кампания за прегледи за миоми, може да се лекуват и с медикаменти

От 1 април в София стартират две скринингови кампании - за рак на млечната жлеза и прегледи на щитовидната жлеза.

Прегледите ще се правят на учителки от столичните училища, детски градини, служителки в общинските социални институции и транспортни дружества.

17 600 жени са прегледани за рак на гърдата от 2015 г. до края на 2018 г. Това беше първата кампания за организиран скрининг, която Столичната община стартира по инициатива на кмета на София Йорданка Фандъкова.

При прегледите през 2018 г. са установени доброкачествени тумори на 232 жени, със съмнения за карцином са 25 от прегледаните, а тежката диагноза са чули 3 софиянки.

В кампанията сега

ще участват двете

общински АГ болници

“Шейново” и “Св.

София”, както и

Първа, Четвърта

и Пета МБАЛ

Безплатните прегледи на щитовидната жлеза пък са насочени за жени от 20- до 45-годишна възраст и включват ехографски преглед и лабораторно изследване. Те може да се направят в Първа и Пета МБАЛ и в 12-о ДКЦ.

337 жени бяха прегледани безплатно за миомна болест при първата организирана кампания, която също се проведе със съдействието на общината.

Инициативата стартира през февруари и продължи един месец, като обедини трите най-големи АГ болници в столицата - “Майчин дом”, “Шейново” и “Св. София”. При нея заболяването е открито при 126 пациентки, като на 84 е препоръчано медикаментозно лечение, а на 62 - операция.

“Кампанията показа, че става дума за 2 групи пациентки - първата са жени, които са още в репродуктивна възраст и търсят консултация.

Втората група са жени в менопаузална възраст с миоми, които наблюдават от години, като някои от тях са много големи.

На около 50 жени сме препоръчали медикаментозно лечение, което здравната каса поема. Важно е да се знае, че

не всяка миома

означава

задължително

операция,

но това трябва да прецени лекар специалист”, каза шефът на “Майчин дом” проф. Иван Костов.

Шефът на “Шейново” д-р Румен Велев пък разказа, че някои от пациентките с миома са имали назначение за оперативно лечение, но след прегледите е установено, че при част от случаите може да се приложи и медикаментозно лечение.

Той напомни, че 40 процента от жените страдат от миоми.