36°C   София
 

Млад англичанин вече никога няма да посегне към клечки за уши, след като получи инфекция в мозъка и едва не умря. Случаят е описан в "Бритиш медикъл джърнъл" от лекувалия го доктор Александър Чарлтън от болницата в Кливланд.

Проблемите на 31-годишния мъж с ушите били отдавнашни - серозни инфекции, недочуване, болки. Но те се влошили рязко, когато за пореден път той мушнал клечка със снопче памук накрая в ушния си канал, за да го почисти. Снопчето останало вътре, но мъжът не забелязал и нямал спомен как и кога е станало това.

Памуче в ухото е на пръв поглед нещо безобидно, но в този случай то е било разрушително. Развила се остра бактериална инфекция първо в ушния канал. Тя обаче обхванала и кост в основата на черепа, а после се изкачила към трите мозъчни обвивки (менинги), пише д-р Чарлтън.

Макар че инфекцията не минала през тях, за да достигне самия мозък, се проявили неврологични симптоми. Мъжът изпитвал болки в лявото ухо, имал и влошен слух поне от 5 години и два пъти е бил лекуван от инфекции в същото ухо. Но сега имал толкова силно главоболие отляво, че повръщал. А освен това през последните десетина дни започнал да забравя имената на близки и познати.

Отишъл в болницата сам, но още в коридора получил гърч и припаднал. Веднага го вкарали в спешния кабинет и го прегледали на скенер. Той показал два гнойни абсцеса в основата на черепа и в съседство с ушния канал.

Поставена била диагноза "некротизиращ външен отит". Това е инфекция на меката тъкан във външния ушен канал, тоест зоната на ухото между раковината и тъпанчето.

Лекарите проникнали в канала, за да го изследват и там открили и извадили памука от фаталната клечка. Той бил обвит с ушна кал и гной, което според д-р Чарлтън показва, че е престоял там доста време. Вероятно заради този памук ухото се е инфектирало през годините, за да се стигне до тежкия случай с припадъка, пише той.

Мъжът останал в болницата цяла седмица и общо 2 месеца приемал антибиотици венозно и орално. Слухът му се възстановил, паметта също.

Не е изненада, че бил посъветван никога да не използва клечки за уши. "Те създават само проблеми - инфектират ухото, пробиват тъпанчето и натъпкват навътре ушната кал", пише д-р Чарлтън.

Според него ушната кал погрешно се възприема от хората като мръсотия, която трябва да се махне. Всъщност тя е полезна за ухото и го предпазва. Тя е част от механизма, чрез който тялото се самопочиства от мъртви кожни клетки и отпадъци и придвижването й в ушния канал е все навън.

Накрая авторът изтъква, че в ушите не бива да се пъха нищо - нито клечки, нито фиби. Нищо по-малко от... лакът (който няма как да се извие, така че да допре канала в ушната раковина - бел ред.)Ясно
07/05/2021 14:49:22

Само лекарите светци имат право да пипат ушите на хората. Ако някой случайно умре, вече знаем: Ковид. То туй да си пъхнеш клечка с памук и да не забележиш че е останала там е наистина за световно. Такива интелигентни типове със сигурност са най-разпространените в света. А да не говорим за докторите, които при години наред проблеми и оплаквания не са му направили един скенер. Добре че не е станало по време на ковидовъдско затваряне на болничните заведения.

Пешо
07/05/2021 14:59:04

Между другото статията е пълна безсмислица: някой си пъха клечка с памук, памука остава вътре, започва да го боли, отива в болница и припада. Докторите го изследват, вадят памука, намират гнойно възпаление и правят извода че е стоял дълго време там и е причина за болките и оплакванията на човека от години насам, защото е предизвикал гнойно възпаление. Case Study. Автора да ходи да се прегледа.

къде е ковида
07/05/2021 21:22:52

Нещо страшно много ми липсва в тази статия... Нещо неистово желано, без което не може да диша ни една медия... Познайте кое??

що е жълта медия?
07/05/2021 21:31:21

В условията на новото нормално, жълта медия е такава, която поне 90% от продукцията й се отнася до ковида, пряко или косвено. Останалите медии се водят "сериозни". За съжаление такива вече почти не се намират

ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Прощалното писмо на Чудомир е до Тодор Живков

Преди повече от половин век слага край на живота си Чудомир, най-смешният български писател. Той...

Ван Гог си реже ухото и накрая се гръмва

Още като дете Винсент ван Гог сериозно тревожел родителите си. Бил своенравен, а според...

Няма ген на дълголетието

Само 1 от 10 столетници може да предаде на своите потомци шанса и те да изкарат до 100 години,...

Кои лекарства се пият с най-много боязън

Който държи на здравето си, при всяко усещане за нещо нередно и особено при болка ходи при личния...

Лошият дъх е от сяра в устата

Ако имате лош дъх, не проклинайте късмета си - има го всеки четвърти. Миризмата от устата се нарича...

Вече и у нас присаждат фекалии!

От редактора: Тази статия е писана малко преди да стане известно, че присаждането на фекалии е...

Конспиративни теории за рака

По света се ширят 3 конспиративни теории за рака. Най-лесна за опровержение е третата - че акулите...

Философия на китайската медицина

Убождане с игли, отвари от билки, канали, по които в тялото тече енергията Ци – китайската медицина...

Упорити небивалици за рака

Ето 5-те най-упорити небивалици за рака, подхранвани от невежеството за човешката биологияа 1. Ракът...