Млад англичанин вече никога няма да посегне към клечки за уши, след като получи инфекция в мозъка и едва не умря. Случаят е описан в "Бритиш медикъл джърнъл" от лекувалия го доктор Александър Чарлтън от болницата в Кливланд.

Проблемите на 31-годишния мъж с ушите били отдавнашни - серозни инфекции, недочуване, болки. Но те се влошили рязко, когато за пореден път той мушнал клечка със снопче памук накрая в ушния си канал, за да го почисти. Снопчето останало вътре, но мъжът не забелязал и нямал спомен как и кога е станало това.

Памуче в ухото е на пръв поглед нещо безобидно, но в този случай то е било разрушително. Развила се остра бактериална инфекция първо в ушния канал. Тя обаче обхванала и кост в основата на черепа, а после се изкачила към трите мозъчни обвивки (менинги), пише д-р Чарлтън.

Макар че инфекцията не минала през тях, за да достигне самия мозък, се проявили неврологични симптоми. Мъжът изпитвал болки в лявото ухо, имал и влошен слух поне от 5 години и два пъти е бил лекуван от инфекции в същото ухо. Но сега имал толкова силно главоболие отляво, че повръщал. А освен това през последните десетина дни започнал да забравя имената на близки и познати.

Отишъл в болницата сам, но още в коридора получил гърч и припаднал. Веднага го вкарали в спешния кабинет и го прегледали на скенер. Той показал два гнойни абсцеса в основата на черепа и в съседство с ушния канал.

Поставена била диагноза "некротизиращ външен отит". Това е инфекция на меката тъкан във външния ушен канал, тоест зоната на ухото между раковината и тъпанчето.

Лекарите проникнали в канала, за да го изследват и там открили и извадили памука от фаталната клечка. Той бил обвит с ушна кал и гной, което според д-р Чарлтън показва, че е престоял там доста време. Вероятно заради този памук ухото се е инфектирало през годините, за да се стигне до тежкия случай с припадъка, пише той.

Мъжът останал в болницата цяла седмица и общо 2 месеца приемал антибиотици венозно и орално. Слухът му се възстановил, паметта също.

Не е изненада, че бил посъветван никога да не използва клечки за уши. "Те създават само проблеми - инфектират ухото, пробиват тъпанчето и натъпкват навътре ушната кал", пише д-р Чарлтън.

Според него ушната кал погрешно се възприема от хората като мръсотия, която трябва да се махне. Всъщност тя е полезна за ухото и го предпазва. Тя е част от механизма, чрез който тялото се самопочиства от мъртви кожни клетки и отпадъци и придвижването й в ушния канал е все навън.

Накрая авторът изтъква, че в ушите не бива да се пъха нищо - нито клечки, нито фиби. Нищо по-малко от... лакът (който няма как да се извие, така че да допре канала в ушната раковина - бел ред.)