При простудни заболявания лекарствените препарати от аптеката често не помагат, даже ни вредят. След един вид, купуваме друг вид хапчета, след това пак. В един момент и пари харчим и ефектът не е добър. За щастие съществува алтернатива – древният опит на билколечението. Как да го прилагаме разказва лекарят-фитотерапевт Владимир Николаевич Вишнев от Русия.

Защо днес, когато в аптеките има най-различни лекарства, да си усложняваме живота с рецепти с билки?

- Може да се лекуваме и с химически продукти от аптеката, но и при най-малка възможност е добре да се заменят с лечебни билки. В Русия през XV, XVI, XVII век са идвали хора от други страни, и са се удивлявали как няма лекари, лекарства.Тогава лечението е било само с натурални средства: движение, отвари, лечебни билки, мед и други пчелни продукти. Хората не са боледували като сега и са били здрави и силни.

Може ли днес натуралните средства да те излекуват от простудни заболявания?

- Безусловно е така. Зимата настъпи, значи в този период е вероятно краката да замръзват, да бъдат мокри от обувките, които ще пропускат в кишата. В метрото и автобусите хората започнаха да кашлят и кихат, идват епидемии от вирусни инфекции. Длъжни сме да опазим организма си от заболявания. Всеки има имунитет и ако той е силен, нищо няма да ни повали. Но когато защитните сили се понижат, може да се развие всякаква болест. Грипът е само най-невинното страдание. Затова, за да нямаме имунодефицит, е нужно да приемаме лечебни билки, които се наричат имуностимулатори, имуномодулатори или адаптогени. Те повишават защитните сили на организма.

цялото интервю четете тук