Световната търсачка "Гугъл" разширява възможностите си да поднася отговори на здравни въпроси въпреки критиките, че е разпространила невярна информация за ваксините, съобщи Би Би Си.

На конференция за технологиите в Остин, щата Тексас, шефът на "Гугъл" Дейвид Фейнбърг обяви, че 7% от всички влизания в "Гугъл" се отнасят до здравето. Това прави по 70 000 търсения на минута, изчисли той.

"Хораат ни питат за болести, лекарства, симптоми и т.н. Ние организираме световната информация за здравето по такъв начин, че да е достъпна за всички", каза Фейнбърг.

За да изчисти подвеждащата информация, търсачката е наела "екипи" от лекари, които анализират резултатите от всяко търсене по здравни теми. За някои от тях те поставяли предупредителни бележки. Фейнбърг даде примери:

"Ако изпишете "как да се самоубия", търсачката най-напред ще извади предупредителна бележка за суицидно поведение. Ако изпишете "холокост" и "мит", първо ще ви прупреди, че нарушавате закона. Ако изпишете "ваксини и аутизъм", на първо място ще излезе изследването, което бе фалшифицирано, и ще има надпис, че то подвежда".

"Гугъл" вече има някои забележителни постижения, например въвеждането на изкуствен интелект в диагностичната практика на радиолозите. През януари 2017 г. пък бе въведено приложение, което много бързо открива проблем с бъбреците, който би направил болния зависим от диализа. Чрез използване на сложни алгоритми за преценка на показателите на пациента то поставя диагноза за 14 минути, докато на лекар това би отнело 4 часа. За други бъбречни болести приложението изпреварва лекаря с 2 дни.