Експертът по хранене и диететика професор Донка Байкова коментира в ефира на „Плюс-Минус. Коментарът след новите” до колко са вредни за здравето ни част от храните на пазара. „Искам да успокоя хората, че термин като „вредни храни” не съществува. Щом е на търговския щанд, значи някой го е разрешил, тоест здравните власти. Допуснато е”, коментира Байкова. „Имаме национална агенция по безопасност на храните. Хората трябва да са спокойни” допълни тя.

Професорът обаче уточни, че коментираната група от храни са „по-малко полезни”. Според нея има по-здравословни храни и по-малко здравословни и самите потребители знаят, че при така наречените бързи храни, щом има намеса на външен фактор, тоест те са „технологично обработени” - вече не са „толкова натурални”.

"За да имат добър търговски вид, да са вкусни, да бъдат съхранени за известен период от време – те трябва да имат цвят, консервант и прочие, а всичките тези химически средства, така наречени ЕТ-а в голямата си част, не казвам абсолютно всичкилк, са химически субстанции", коментира експертът по диетика.

По нейните думи предозирането с "прости захари" и транс-мазнини довежда до свръхтегло, риск от диабед и дори води до риск от ракови заболявания. "Откакто американците пият тези така наречени „zero напитки” стават все по-дебели", коментира Байкова така наречените заместители на захарта в газираните напитки.

Тя сподели, че е най-добре просто да пием вода или прясно изцеден сок. „Дори фреш напитките не са толкова полезни колкото смутитата – защото натуралната част на целия е плод е малко размесена с вода", добави професорът.

Нейното мнение, е че ако имаме потребност от сладки неща, десертите ни трябва да са на основата на пълнозърнеста „подложка” като овесени ядки и др., "защото те са абсорбатори на излишните захари". „Не бих казала, че да се храним здравословно излиза много скъпо. Натуралните храни не излизат по-скъпи като съставки на дневното меню.”, уточни професор Байкова. Тя смята, че когато сме добре информирани, успяваме да съставим правилното меню.