Един от най-често срещаните въпроси, с който дамите отиват в магазина за козметика, е каква боя за коса да изберат, която да е максимално щадяща. Обичайно изборът се свежда до амонячна или безамонячна боя за коса. Разбира се, при безамонячните бои, които са все по-предпочитани от информираните дами, които дъргат на здравата си коса, също има вариации на качеството. Всъщност оцветяването на косата е химичен процес и ние рядко си даваме сметка за това. Считаме, че е просто част от рутината ни за разкрасяване като епилацията или пък оцветяване на веждите. Не, мили дами, тук говорим за сериозна химия.

За какво служи амонякът?

Ролята на амоняка в боите за коса е да бъде агентът, който да позволи на космените фоликули да набъбнат. При това набъбване косата фактически става по-абсорбираща и поема по-дълбоко цвета, която сме избрали за нея. Амонякът е особено важен при боядисване в русите тонове, защото той влиза в директна реакция с меланина.

Миризмата, която усещаме, когато се боядисваме с амонячна боя, идва от изпаряването на амоняка, което се случва изключително бързо заради малката му молекула.

Миризмата на тези бои обаче са най-малкият им недостатък. Да, те покриват 100% от белите коси и са дълготрайни, но също така дълготрайно увреждат косъма и след всяко боядисване правят косата по-суха, по-слаба и безжизнена. Красотата изисква жертви, да, но не и когато тези жертви са... част от красотата. Защото кой би искал перфектното и дълготрайно покритие, ако косата му изглежда болна и вяла?

Алтернативите са за предпочитане

Естествено, алтернативата на амонячната боя е безамонячната. За щастие технологиите са напреднали достатъчно и вече може да имаме прекрасен цвят и страхотна покривност и без да тровим косата и скалпа си с амоняк.

Изберете безамонячна боя за коса, защото тя е щадяща за скалпа ви. Много често се появяват и алергични реакции, но дори да нямате алергия, няма как да не сте усещали парене дълго време, след като сте отмили боята за коса, по своя скалп. Всяко такова усещане е симптом за твърде агресивно третиране, което, ако бъде практикувано редовно, може да доведе и до редица усложнения.

Освен това безамонячната боя е полезна за косата ви като цяло. Амонякът повишава нивото на pH на косата до такава степен, че кутикулата остава отворена прекалено дълго и косъмът губи протеини и влага, повяхва и губи жизненост. Докато боята без амоняк запазва влагата и хранителните вещества в косъма.

Боя за коса Color&Soin – един отличен избор

3Chenes Laboratoires е френска компания, която през последните години стана лидер на пазара на натурална козметика и хранителни добавки. Безамонячната им боя за коса Color&Soin е трайна боя за коса, който освен че ще ви лиши от всички неприятни последици от амонячното боядисване на коса, ще се погрижи допълнително за здравето и красотата на косата ви благодарение на богатия си растителен състав и допълнително добавените етерични масла. Впечатление прави и липсата на силикони и парабени в съдържанието. А палитрата с цветове, сред които може да избирате, е изключително богата. При редовна употреба на Color&Soin, съчетана внимателно с измивни продукти и здравословен начин на живот, ще се радвате на обемна, лъскава и излъчваща здраве коса.Разгадаха първото убийство в историята

Човекът е хищник, присъщо му е да убива. Според Библията Авел е първата жертва на убийство в света....

Клуб за танци зарази хиляди, уби над 300

Клуб за танци до град Алесандрия, посещаван от възрастни хора, причинил експлозия от зараза с...

Лекари в САЩ - смаяни колко бързо се влошават и умират пациентите от COVID-19

Един медицински работник нарече това "безумно", а друг каза, че това те превръща в параноик -...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия срещу коронавируса имат много въпроси за реакциите на...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...