Един от най-често срещаните въпроси, с който дамите отиват в магазина за козметика, е каква боя за коса да изберат, която да е максимално щадяща. Обичайно изборът се свежда до амонячна или безамонячна боя за коса. Разбира се, при безамонячните бои, които са все по-предпочитани от информираните дами, които дъргат на здравата си коса, също има вариации на качеството. Всъщност оцветяването на косата е химичен процес и ние рядко си даваме сметка за това. Считаме, че е просто част от рутината ни за разкрасяване като епилацията или пък оцветяване на веждите. Не, мили дами, тук говорим за сериозна химия.

За какво служи амонякът?

Ролята на амоняка в боите за коса е да бъде агентът, който да позволи на космените фоликули да набъбнат. При това набъбване косата фактически става по-абсорбираща и поема по-дълбоко цвета, която сме избрали за нея. Амонякът е особено важен при боядисване в русите тонове, защото той влиза в директна реакция с меланина.

Миризмата, която усещаме, когато се боядисваме с амонячна боя, идва от изпаряването на амоняка, което се случва изключително бързо заради малката му молекула.

Миризмата на тези бои обаче са най-малкият им недостатък. Да, те покриват 100% от белите коси и са дълготрайни, но също така дълготрайно увреждат косъма и след всяко боядисване правят косата по-суха, по-слаба и безжизнена. Красотата изисква жертви, да, но не и когато тези жертви са... част от красотата. Защото кой би искал перфектното и дълготрайно покритие, ако косата му изглежда болна и вяла?

Алтернативите са за предпочитане

Естествено, алтернативата на амонячната боя е безамонячната. За щастие технологиите са напреднали достатъчно и вече може да имаме прекрасен цвят и страхотна покривност и без да тровим косата и скалпа си с амоняк.

Изберете безамонячна боя за коса, защото тя е щадяща за скалпа ви. Много често се появяват и алергични реакции, но дори да нямате алергия, няма как да не сте усещали парене дълго време, след като сте отмили боята за коса, по своя скалп. Всяко такова усещане е симптом за твърде агресивно третиране, което, ако бъде практикувано редовно, може да доведе и до редица усложнения.

Освен това безамонячната боя е полезна за косата ви като цяло. Амонякът повишава нивото на pH на косата до такава степен, че кутикулата остава отворена прекалено дълго и косъмът губи протеини и влага, повяхва и губи жизненост. Докато боята без амоняк запазва влагата и хранителните вещества в косъма.

Боя за коса Color&Soin – един отличен избор

3Chenes Laboratoires е френска компания, която през последните години стана лидер на пазара на натурална козметика и хранителни добавки. Безамонячната им боя за коса Color&Soin е трайна боя за коса, който освен че ще ви лиши от всички неприятни последици от амонячното боядисване на коса, ще се погрижи допълнително за здравето и красотата на косата ви благодарение на богатия си растителен състав и допълнително добавените етерични масла. Впечатление прави и липсата на силикони и парабени в съдържанието. А палитрата с цветове, сред които може да избирате, е изключително богата. При редовна употреба на Color&Soin, съчетана внимателно с измивни продукти и здравословен начин на живот, ще се радвате на обемна, лъскава и излъчваща здраве коса.