Ползите за здравето от добрия сън са всеизвестни. Качествената почивка през нощта не само подобрява настроението, но и предпазва от стрес и болести, сред които на сърцето и диабет. Качеството на съня се влияе и от поза. За идеална отмора най-добре да се спи по гръб, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на експерти от британската здравна служба.

Според тях спането по гръб е най-здравословно за повечето хора. Тази поза осигурява неутрално положение за главата, шията и гърба, информира БТА.

Тя се препоръчва и при гастроезофагеален рефлукс - връщане на съдържимото в стомаха обратно в хранопровода. Иска се обаче и главата да е на възглавница.

По гръб не бива да се спи при сънна апнея - частично или пълно преустановяване на дишането по време на сън заради свиване или деформация на дихателните пътища. При тази поза се изостря хъркането, отбелязват експертите.

Въпреки ползите от спането по гръб много хора обичат да спят в ембрионална поза. Ако човек държи да спи свит като зародиш, експертите съветват да изправя максимално тялото си, вместо да подпира гърдите с брадичка и прекомерно да сгъва коленете си.