Четирима министри от кабинета "Борисов 2" се явиха на разпит в специализирания съд по делото за бартера с ваксини от Турция срещу бившия здравен министър Петър Москов, неговия заместник Адам Персенски и още трима.

Томислав Дончев, Владислав Горанов, Ивайло Московски и Божидар Лукарски пристигнаха в сградата на улица "Черковна" 90 в София в 10 часа.

Първи пред съда се изправи Дончев и каза, че на 28 май 2015 г. е подписал неприсъствено решение, уредено в правилника на Министерския съвет, за дарение на ваксини между България и Турция.

"С това решение се урежда снабдяването на българското население с ваксини. Знам, че имаше проблемна ситуация и се обсъждаха мерки за нея", каза Дончев. Според него споразумението е решило проблема през 2015 г. Той добави, че не би подписал решение на Министерския съвет, с което не е съгласен.

Емоционално пред съда Адам Персенски цитира част от обвинителния акт срещу него, в която се казва, че целта на споразумението била да набави облага на Министерството на здравеопазването на Турция, и попита Дончев дали се срамува. 

Съдът обаче не допусна въпроса. Дончев посочи, че не е чувал ваксините за деца от Турция да са смъртоносни.

Втори показания даде Божидар Лукарски, бивш министър на икономиката.

"Това решение на Министерския съвет е по процедура "акт на подпис". В практиката на правителството има такива десетки решения", каза Лукарски.

Разпитът на сегашния финанасов министър Владислав Горанов още не е приключил.

За днешното заседание с призовки бяха и Бойко Борисов, който не се яви заради служебен ангажимент, Меглена Кунева и посланикът ни в Холандия Румен Александров. Техните разпити ще са на друга дата.

Очаквайте подробности.